петък, 28 май 2021 г.

Историческа вечер за жени патриотки от времето на Априлското въстание

Екипът на Народно читалище „Пробуда“ село Калипетрово осъществи на 27 май 2021 г. интересна и с оригинално съдържание „Историческа вечер“, посветена на жените-участнички в Априлското въстание, от което се навършиха 145 години. За да бъдат осветени имената на познати и не толкова известни смели българки патриоти, отдадени на каузата за освобождението на България от петвековния гнет.

Това са Мария Ганева Маджарова, Райкя Попгюргева Футекова – знаем я като Райна Княгиня според текста на една вечна песен, Ирина и Димитра Бачокирови, Елена Грънчарова, Христина Хранова, Евлампия Стоева - радетелката за образование на девойките в Силистра, чийто бюст паметник бе дълги години на постамент зад сградата на ПМГ, но бе откраднат и не бе намерен, за да бъде върнат на мястото му; Мария Българева, Мария Сутич, Лиза Богданова, Мина Балиндрекова, Анка Козинарова, Ана Райкова, Лиза Стоянова, и др. За съжаление, подобно на много други герои от българската история на повечето от тях имената са потънали в праха на миналото, за да дойде денят, когато по инициатива на калипетровци да получат публична почест и признание!

Събитието стана факт, благодарение на Литературен клуб „Евгения Марс“ (псевдоним на Евгения Бончева – българска писателка, преводачка и общественичка, останала в историята и с легендарното си 16-годишно приятелство с патриарха на българската литература Иван Вазов), на читалищната библиотека, колегите от РБ „Партений Павлович“, писателя и общественик от КПД „Родно Лудогорие“ Иван Колев, местния писател и краевед Димитър Курдоманов, авторката на родолюбиви книги за Добруджа Момка Чумпилева (поредната й книга, наречена „Обагрено детство“, ще бъде представена в Калипетрово в средата на м. юли  т.г.).

Организаторите благодарят за участието на Грета Илианова от Вокална школа „Звездица“ с музикален педагог Валентин Сарафов за талантливото изпълнение на песента „Вървят ли двама“ и на Мъжката певческа група „Калипетрово“ с ръководител Тодор Скорчелиев. На 2 юни – Ден на Ботев и на падналите за свободата на България, настоящата проява има своеобразно продължение и за тогава е предвидено най-младите членове литературния клуб към читалището – Кубрат и Симеон Даниелови, да рецитират стихове на поета революционер.

Членовете на Литературния клуб получиха приз за своето активно участие в библиотечните мероприятия, като на всеки от поздравителните адреси е поместена част от различни стихове на Иван Вазов от стихосбирката му „Люлека ми замириса“, както и книгоразделители, изработени от Петя Иванова, Добринка Петрова, Ивелина Неделчева, Елена Дженкова, Тодорка Тодорова и Ирена Владимирова.

Благодарност е изразена и по адрес на Тодорка Узунова, погрижила се за пореден път за приятния вид на площадката пред читалището, засаждайки свежи цветя. Областният управител Ели Тодорова уважи задочно събитието на калипетровската библиотека и читалището в селото, изпращайки поздравителен адрес до организаторите и участниците в събитието. По подобен начин се отнесе към поканата за мероприятието и Светла Ангелова - директор на Регионална библиотека Силистра.



Материалът е по текст от профила във Фейсбук на Ирена Владимирова от НЧ "Пробуда" село Калипетрово.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар