четвъртък, 13 май 2021 г.

Нова традиция в Доростолска епархия - среща на митрополита с представители на властта


 Областният управител на област Силистра Ивелин Статев бе сред участниците в първата по рода си среща в дните след Великден (Възкресение Христово) с Негово Високопреосвещенство доростолския митрополит Яков. Срещата е по идея на духовния водач на епархията – една от първите по българските земи, някога простираща се на големи територии в рамките на няколко империи – римска, византийска, българска и османска, както и по-късно в десетилетията на Третото българско царство. Понастоящем под нейно попечителство са над 50 православни храма, параклиси и манастири.

 
В срещата по идея на Негово Високопреосвещенство са участвали и представители на Общински съвет и община Силистра, както и представители на Епархийския съвет, като с тях са обсъдени различни въпроси, включително за подновяване на процеса по изграждане на православния храм „Св. Георги Победоносец“, за който е отреден преди четвърт век терен на кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Дръстър“, където има поставен осветен камък и кръст.
 
От създаването й през 390 г. до седемдесетте години на 19 в. столица на епархията е Силистра, а впоследствие, вече наречена Доростоло-Червенска, седалището й е Русе. Възстановяването на епархията като Доростолска с център Силистра стана през 2001 г. с решение на проведения тогава V-и Църковно-народен събор. В миналото начело на епархията са били около 50 митрополити от различни народностни групи, а от 20 години насам засега са трима – митрополит Иларион и митрополит Амвросий (и двамата вече покойници, погребани в двора на православен храм „Св. св. равноапостоли Петър и Павел“), а от миналата година насам е митрополит Яков. През 10 в. Силистра е седалище и на патриарх Дамян, за което свидетелстват руини на базилика в Дунавския парк на града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар