понеделник, 24 май 2021 г.

Силистренец открил във Велико Търново средновековен стенопис от 13-и век

Фейсбук ни припомня публикация в профила Старо Търново от 15 март 2019 г. : "Журналистът Цветелин Илчев - силистренец родом, през 2017 г. намери средновековен стенопис, датиран от XIII век, да лежи безстопанствен в изоставената сграда на Окръжната сметна палата. Как е било допуснато това, бихте се запитали?

Закритият филиал на Националния институт за паметници на културата /НИПК/ някога се е занимавал с реставрацията на културни паметници от национално значение, какъвто е “Средновековният Преображенски манастир”. Възстановяват се фреските от храмовите стени, но за съжаление обаче, след преструктурирането на НИПК ателието по реставрация, което се е намирало в сградата на стария Окръжен съвет е закрито в началото на 90-те. Като труден и скъп за реставриране обект, стенописът останал да чака финансиране. Интересно, когато сградата бива продадена от общината никой ли не е проверил какво има в нея...

А какво става с намерения стенопис, сигурно още чака и вероятно ще чака още дълго… Дали някога изобщо ще видим този ценен за историята стенопис реставриран...Гледайте филма за намерените фрагменти от забравения уникален средновековен стенопис, датиран от XIII век в изоставената сграда на бившия Окръжен съвет.

Виж филм по този повод: https://www.youtube.com/watch?v=nUfbERT8Ark.

Няма коментари:

Публикуване на коментар