петък, 23 април 2021 г.

БНТ и Националната филмова академия избраха Силистра за снимане на игрален филм

Кадър от филма „Силна вода“ от преди почти половин век

Във връзка с решение на УС на БНТ за класиране на проектите по позиция „копродукция за игрален филм” – без ограничение за жанр, тематика и продължителност, оке през 2020 г. е обсъден протокол  на Бюджетната комисия по филмопроизводство и одобряван на копродуцентското участие на БНТ  за реализация на игралния филм „Божек“ с времетраене 100 минути по сценария на Боян Папазов, с режисьор Надежда Косева и оператор Кирил Проданов. Продуцент е филмова къща „Бъръ филм” ООД с представител Владимир Андреев.

Филмът ще бъде заснет в Силистра, за което съобщи заместник-кметът на общината Марияа Недялкова. В по-далечното минало Силистра и регионът също са били арена на снимките на филми, макар и в редки случаи - сред тях е Съдията“ е български игрален филм (уестърн) от 1986 година на режисьора Пламен Масларов. С десетина години по-стар е филмът „Силна вода“ е български игрален филм (драма) от 1975 година, в който в околностите на крайдунавски град сондьорска бригада търси вода.

Още филми: Резерват за розови пеликани“ е български игрален филм (детски, комедия) от 2003 година на режисьора Ивайло Джамбазов; „Птици долитат“ е български игрален филм от 1971 година на режисьора Захари Жандов по сценарий на Петър Славински по романа му „Птици долитат при нас“. 

В още по-далечни времена: В КрайДунавска Добруджа най-познати са сериалите „На всеки километър“ и „Записки по българските въстания - част от някои от сериите са реализирани в Тутракан. Италианско-германско-българският филм за Михаил Строгов по Жул Верн е сниман в Дуловско - край жп линията, макар и основно в крепостта Баба Вида във Видин.


1 коментар:

  1. В Силистренско има снимани сцени и от филма "Михаил Строгов", снимани са край жп линията край Дулово.

    ОтговорИзтриване