сряда, 28 април 2021 г.

Българщина от 8 хиляди години насам в една книга - "Скритият бог" на д-р Йордан Касабов

На 27 април 2021 г. пространството пред Регионална библиотека Силистра бе представена, започналата на 27 януари с.г. своя път към читателя книга на силистренския автор Йордан Касабов,  наречена „Скритият бог. Древна българска същност“, издадена от печатница РИТТ Силистра и посветена на 70-ата година на единствения в областта етнолог със защитена научна докторска степен. 

Екземпляри от нея, благодарение на Областна администрация, община Силистра и Регионална библиотека вече достигнаха своя адресат. Основен спомоществовател на научния труд, предназначен и за широката публика, е г-н Вели Яшар, който присъства на представянето със свои внуци в знак на уважение към автора и неговата уникална творба. Благодарение на Калина Михайлова от Шуменци бе направен и подходящ аранжимент на интериора за провеждане на събитието.


Д-р Касабов бе поздравен задочно от името на Областна администряция Силистра - от Ивелин Статев - облестен управител, от община Силистра  лицето на д-р Юлиян Найденов - кмет на общината, от Мануела Енчева и Красимира Няголова - от Регионална библиотека, чийто фонд и екип също има принос за книгата, както и от д-р Надие Карагьозова.

Литературната среща бе уважена от представители на Филиал Силистра на Русенския университет, от Литературно сдружение "Реката и приятели", от Филателно дружество "Димитър Дончев", от няколко народни читалища и от други културни, образователни и обществени институции, сред които сайтът "Силистра нюз".

Съдържанието на книгата е посветено на българщина, за която не знаем достатъчно, макар да е съхранена от 8 000 години насам под различни форми върху дърво, камък, метал и друг материал. По всичко личи, че тепърва ще я преоткриваме, за да повярваме в древността си на нация с величави достижения, отговорна за своето бъдеще, където и да се намират по света нейните днешни представители.

След сериозна дългогодишна изследователска работа на терен и в научната литература – само цитираните автори – етнолози и антрополози, са над 100 и са от целия свят, както и извеждане на доводи от достигнат изворов материал, се е получил енциклопедичен труд, който вече е на вниманието на академичната общност и на всеки, пожелал да разбере нещо повече за нас, българите.

За пореден път, верен на своята етноложка природа, д-р Касабов е реализирал своя вечен стремеж да изненада всички с прозрения, които, според него, в много от случаите са пред нашите очи, но ние нямаме необходимите„сетива“, за да ги разпознаем като наша древна българска същност, запазена във времето и пространството – напук на всички исторически и житейски обстоятелства.

Доказателства за богове от хилядолетия назад изплуват върху над 220 страници, онагледени с повече от 400 изображения, благодарение на древни български достижения в сферата на науката, културата, астрологията, както и на забравени стари народни практики.

В предговора на книгата проф. дин Рачко Попов от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей в БАН заявява: „По своя характер книгата „Скритият Бог. Древна българска същност“ е каквато читателят не е държал в ръка, предвид съдържанието и стила на нейното написване. Създадена по всички правила на етнографията и дисциплината история, тя  поднася увлекателен разказ с богат език и терминология в рамките на умел във фабуларно отношение аналитико-изследователски подход към темата. Творбата е опит да бъде представен образът на една народна вяра през погледа на българско наследство, идващо при нас от древността“. 

Със съдействието на Областна администрация Силистра бяха създадени 4 постера, които след представянетои на книгата ще останат на разположение на Библиотеката. Върху тях са подредени част от представените в книгата същности за „Скрития Бог – Прадед на българите;  за елена и бръмбара рогач – индивидуален и колективен образ на нашия предтеча в познанието ни за божественост.

Натъкваме се и на единството  „Тай-Ци“, характерно за нас българите, и изобразено по котленските килими – става дума за познатото от Изтока разбиране за вечната борба между доброто и злото, изобразявано като „Ин“ и „Ян“.

Планетарността е широко застъпена с неизброимите макаси – символи във вид на пясъчни часовницик; канатици – съчетание от няколко макаса; мандали – концентрични диаграми с духовно или ритуално значение; пентаграми – петолъчни звезди, начертани с по пет прави линии; хексаграми – шестоъгълни звезди или още звездовидни многоъгълници. И всичко е пред погледа ни в една изконна нашенска геометричност, превърнала се във вездесъща българска същност. 

Според проф. Попов  „…това е портал за следващи изследвания; не е край, а ново начало, нов прочит и търсене в необятната ни българска идея. В изводите си авторът поднася четиво със специален акцент за това кои сме все пак ние, българите“.

Още корицата ни подсказва, че етнологът Касабов за пореден път е надникнал над иначе популярни изображения, сред които и вечната българска везба – наричана напоследък „трета българска азбука“, зад които се крият тайни за нас, българите – сами по себе си уникални по съдържание и значение.

Благодарение и на нея можем да разберем кои сме ние; откъде идваме и къде сме разположени понастоящем по света, независимо на какъв език говорим в момента и каква актуална за днес и и сега религия изповядваме; какви генни, народопсихологични  и културологични натрупвания имаме.

Чрез книгата в съзнанието оживяват нашенски върховни вседържатели, някои от които са познати в други свои качества, докато в книгата придобият ново съдържание и роля в живота на българите от старите времена. Пред нас се явяват богове, властвали в съзнанието на хората от Пътя на коприната, тръгващ от китайския град Ханджоу, през Янтарния път до Атлантика.  

Накратко: „Скрития бог. Древна българска същност“ цели да ни събуди от оня „дълъг сън“, в който с цел оцеляване сме приспани като нация във въздълъг период от време. В продължение на векове, подобно на хибернация, то е било скрито и опазено от лоши помисли, преди да се покаже отново пред нас, за да го познаем като родно и да го припознаем, че ни представя с достойнство пред света.

Авторът проведе кратка, но ударна сказка по темата за „скрития бог“, развеждайки аудиторията като словоохотлив екскурзовод из лабиринта от изображения на символи, разказващи за хилядолетния български екзотеричен филм. 

Например, за да стане ясно какво е общото между българи и японци, примерно чрез митичния самурай; що чини тук скарабеят; кои са общите елементи между герба на Кубрат и герба на Молдова (и не само в него), да речем; какво можем да прочетем върху плочките на един рахтен колан, какъвто има и в Силистренския етнографски музей; какво е посланието на ромбо хорото и на рогатото забраждане; каква е ролята на амулетите по шапките на децата; за какво ни нашепват рисунките на танцьорките от пещерата „Магурата“; как да погледнем с други очи на кукерите, за да потърсим чрез тях различни внушения от костюмите им.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар