неделя, 25 април 2021 г.

Лично и съкровено за Лазаровден


За един народ се съди по неговите традиции - като наследство и в съвременен вид, за да стане ясно какъв е днешният прочит и каква е приемствеността...За някои участието в тяхната реализация като празник, обичай или събитие е незабравим завинаги спомен...

Ето един, свързан с Лазаровден..."Когато бях дете, аз съм лазарувала. Живеех на село - голямо, имаше много деца - за по две училища и детски градини. На 7-8 години майките учеха момиченцата си на лазарски песни и танц - специален, който още помня. Спомням си песничката „Синчице, бели голубци, накъде сте ми лятали, лятали още кацнали…".
На Лазаровден рано сутринта майките ни обличаха с хубави дрехи - не с национална носия, но пък ни слагаха на главата по-тънки забрадки от коприна, пусната като воал (обикновено в червен цвят, но може и друг цвят), закичваха „воала“ с цветя, като венче на главите ни, и с малки кошнички в ръка тръгвахме да лазаруваме.
В нашата махала се събирахме около 7-8 момиченца на една възраст. Стигнем ли до портата на дадени стопани, започвахме да пеем.
Посрещаха ни с радост, канеха ни вкъщи, обикновено времето беше хубаво и ние се спирахме пред къщата. Пеем лазарската песен и танцуваме две по две лазарския танц. Накрая на песента и танца ще се поклоним и ще пожелаем в един глас здраве: „Здрави да сте, стопани!“.
Стопанката ни черпеше с бонбони, обикновено „лакта“ или „кръц-кръц“ , ще пусне в кошничката ни по едно сурово яйце на всички, и си тръгвахме пак с песен до излизане от двора...
И така от къща на къща до обед. Моята майка все ни поръчваше: „До обед да сте се прибрали“. Прибирахме се с радост, брояхме си подарените яйца. Разбира се, че всички имаха поравно и майките ги прибираха.
Малките лазарки лазаруваха до 12-годишна възраст. В онова време не се ходеше на църква, но пък се спазваха традиции
и ритуали.
Никой не ни е правил забележка - нито в училище, нито от властта, даже сме ходили да лазаруваме и у нашата учителка. Тя ни се е радвала и ни е черпила.Така се запомнеха празниците с определен ритуал. Хубави, детски спомени...
Димитричка Георгиева - Фсб профил Дими Борисова, 2021 г.
Снимки от профили на Фсб приятели от Бабук, Шуменци, Нова Черна, Проф. Иширково, Добротица, Ветрен, Тутракан, Силистра, Средище, Ситово, Главиница, Сребърна, Украйна и др. (www.facebook.com/media/set/?vanity=jordan.georgiev.71&set=a.10208023496341370)

Няма коментари:

Публикуване на коментар