петък, 9 април 2021 г.

Разликата между 90-те и сега!

 Разликата между 90-те и сега!


1. На 7 години взимаше сама 4 годишния си брат от градина. Сега не позволяваш на 13 годишния си син да излиза сам по тъмно.
2. Като малка изяждаше по 3 чийзбургера за обяд, последвани от 2 пакета Севън Дейс и поне една вафла Мура. Сега даваш на децата си само месо от пасищни животни и домашни десерти с мед и фурми.
3. Оставяш търпеливо дъщеря си да си избере за 17ти път различна рокля. И неволно се сещаш как майка ти щеше да тe e смразила с поглед още на втората.
4. Единственото превозно средство, което имаше като дете, беше колелото. За разлика от автопарка на сина ти, който включва още тротинетка, ховърборд, балансьор, трактор с педали, картинг кола и скутер.
5. Опитваш се да приготвиш здравословна закуска, която да е питателна, без пържено,глутен, млечни и бяла захар и с плодове събирани само от девици на лунна светлина. За това време баба ти щеше да ти пъха третата мекица с пудра захар в устата.
6. В детската градина на дъщеря ти има какички на не повече от 25, които дори се усмихват. В твоята детска градина вирееха само сърдити лелки с наднормено тегло и натрапчив мирис на белина.
7. Още на 6 сготви сама първия си шедьовър в кухнята. Но не даваш на 9 годишния ти син да държи нож, за да не се пореже.
8. За да възпитаваш успешно децата си сега ти е необходима поне една диплома по клинична психология и умело съчетаване на елементи от авторитарния и либерален стил, комбинирани с уважение на личността му и поощряване на автономността . Нищо общо с шамарите на леля Гиче от детската ти градина.
9. За да вземеш детето си от училище днес е нужно да отидеш с още минимум 3 члена на родата ви, кордон и позволение от премиера. Докато ти сменяше тролей и два рейса за да се прибереш сама след часовете във втори клас.
10. Обясняваш на 17 годишния ти син колко е опасно по дискотеките и как алкохолът е вреден, докато в главата ти се прожектират флашбеци от пребиваването ти в Ялта на 14, докато се наливаше с шотове евтина Текила в комбинация с бира.
11. Когато ти се караха навън, към майка ти винаги се присъединяваха по поне една-две съседки, също толкова вещи по въпроса с отглеждането ти. Сега в момента, в който леко повишиш тон, започваш параноично да се оглеждаш за шведи.
12. Изпитваше неописуема гордост, когато на 7 се научи да си пускаш сама видеокасетка. Сега гледаш с изумление как двегодишното ти потомство умело борави с ютюб, скайп и де що е тъчскрийн, преди да е махнало памперса.
13. Прекарваше по половин денонощие навън с ключ сръчно вързан на врата ти, докато вашите нямаха ни най малка представа къде си. Сега в момента, в който дъщеря ти прекрачи прага веднага й пращаш 3 вайбър съобщения, локейшън рикуест и дрон с камера.
14. За разлика от детето ти, като малка дори не подозираше за съществуването на манго и папая, още по-малко за чия и киноа. Единствената екзотика, която ти се полагаше, бяха банани и мандарини по Коледа.
15. Но пък колко щастлива беше като ги ядеше! И до ден днешен миризмата на мандарини за теб значи само едно – Коледа.
16. През цялото ти детство не си виждала толкова играчки, колкото има в този момент в стаята на детето ти. В единия шкаф.
17. Като малка си обелила повече картофи от целия персонал в кухнята на Хепи за период от поне пет години. Не си сигурна обаче дали синът ти знае къде е белачката.
18. Сглабянето на играчка от шоколадово яйце в детството ти изискваше поне 20 свободни минути, сериозни инженерни усилия и кашон от пералня за съхранение. Сега с нескрита погнуса гледаш миньоните, които се излюпват от почти всяко яйце.
19. Като малка имаше един чифт маратонки, които се сменяха чак когато палецът ти умело си пробиеше път до настилката отдолу. За сметка на това дъщеря ти има около 12 чифта обувки - с Елза, еднорог, дъга, светещи подметки, лепенки, пайетки, пухчета и не дай си Боже, Пепа Пиг.
20. Но точно заради всичко това не би заменила и 1 минута от детството си с това на днешните деца.
Ето как и защо днешната младеж е изчанчена и защо живеем в такива
времена. Сами сме си ги създали 🙂
28

Няма коментари:

Публикуване на коментар