понеделник, 12 април 2021 г.

Приземен самолет „Ту 134“ в Силистра става салон за забавления

Наскоро в Силистра гостува експертен екип на Общинско предприятие „Авиомузей –Бургас“, за да се срещне с представители на СНЦ "ДДД" Силистра с председател Димитър Караджов. Повод проект с приземения преди десетилетия пътнически самолет ТУ-134, който повече от 30 години стои до река Дунав в близост до границата с Румъния. 

По темата повече от кореспонденция на Незабравка Кирова за БНР: Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра (някога към Пионерсикя дом и неговите наследници), до преди повече от 15 години. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в останалия единствен у нас ТУ-134.

Преди три години районът около силистренският ТУ-134 бе облагороден и оформен като младежка зона с кътове за отдих, спорт и забавления под името „Станция Самолета“. В процес на реализация е идея, която ще го превърне отново в притегателен център както за деца, така и за възрастни. В основата на промяната стои силистренското СНЦ „Дуросторум – Дръстър – Силистра“. Според неговия председател Димитър Караджов: Предвидено и съживяването на самолета да се случи с финансиране от германска организация.

Всяка година тази финансираща програма обхваща 10 града и държави в Европа. Проектът за самолета в Силистра е първият за България. Очаква се да приключи през май тази година. Основната идея на такъв тип финансиране е максималното въвличане на местните общности в преобразяването на пространството.


Бургазлиии от аеромузея в граяда, който е от 2017 г., са единствените в България, които имат опит за обновление на летателни машини. Тяхна е и визуалната идентичност на самото пространство вътре. Идеята е машината да се използва от местната общност за различни събития – презентации, открити уроци, работилници, курсове, изложби. Инициаторите не крият, че мечтата им е в самолета да има и сключване на граждански брак (сватба).

В момента е започнало почистването на вътрешността на самолета. Машината не е била отваряна в последните 20 годиниВътре са останали ученически чинове, автентичните седалки на самолета, които предстои да бъдат демонтирани, като се запазят и реновират 6 от тях. Ще бъде обновена и пилотската кабина посредством 3D принтиране.  

Проверката показа, че в бургаския музей Всички гости имат възможност да разгледат новоизградения експозиционен парк и да открият тайните на "експонатите, които оживяват". С очила за виртуална реалност могат да влязат в ролята на пилот и да управляват избран от тях самолет (единствения останал в България самолет АН-12). Това научаваме от публикации в интернет, както още в сайта www.avioburgas.bg и във Фейсбук (www.facebook.com/avioburgas/).



Няма коментари:

Публикуване на коментар