сряда, 27 февруари 2019 г.

Силистренка родом в проекта "Огнено": Всяка форма на насилие е престъпление

www.youtube.com/watch?reload=9&v=rYyBPH37d_c&fbclid=IwAR3ltsriDZmhECsy5dU4RM0WH7JjR6NmA1bdE7dw05c9k6qa4p9cc0xZFbc
Проектът "Огнено" е песен в изпълнение на дамското трио Elegance (Венелина Миланова - вокал, Албена Арсова - силистренка родом - клавишни инструменти и вокал, Яна Иванова - китара и вокал) и оперния певец Николай Иванов.
Песента е любовна, но при заснемането на клипа е заложена наболяла социална тема - тази за домашното насилие над жени. Защото отново и там любовта е отправната точка, идва срама, страха, а краят понякога е фатален. Според статистиката, 35% от жените в България са жертви на домашно насилие от техните партньори.
Проблемът е капсулиран и за него трудно се говори. Затова каузата "Огнено" е събитие за съпричастност, което ще се проведе в club "Diligence" в навечерието на Първа пролет - на 20.03 от 19:30 ч. Съорганизатори са дамите от дамски клуб "На високи токчета" и самото трио "Elegance". По времена събитието ще бъде представен клипът с режисьор и оператор Боян Карамфилов към песента "Огнено" (Музика и текст: Венелина Миланова, аранжимент: Щерион Пилидов), която ще бъде изпълнена на живо. Ще има дискусия с психолози по темата за домашното насилие. Ще има изложба на картини.

Ще има и други участници, които ще заявят своята съпричастност и ангажираност към работата за намаляване на този проблем в обществото. Факт е, че всеки има познати или лични примери, всеки може да бъде съпричастен. Миналата година Арсова и нейни колежки гостуваха в бар "Артистик" в Силистра. БНР: "Проектът "Огнено" е провокация към хората, които искат да чуят нещо различно, нещо извън комерсиалното за деня, което да е вдъхновяващо и за следващи пламъчета. В текста, който представя песента момичетата са написали, че искат тя да бъде огнено пламъче в блатото. Дамите смятат, че да правиш авторска музика в България е героизъм. Защо ли? Защото българската публика обича да бъде лъгана, т. нар. „звезди“ да й пеят на плейбек, т. нар. "випове" да са й пример с вулгарния си език и т.н..

Няма коментари:

Публикуване на коментар