петък, 1 февруари 2019 г.

Братя от Силистра начело на народни ансамбли в София и Букурещ

Снимка от профила на Кирил - вляво,
с надпис от 2015 г. от Обзор -
дойдохме, танцуваме, спечелихме,
 ние си тръгваме!
Възпитаници на хореографа Симеон Симеонов от времето, когато беше ръководител на Ансамбъл "Добруджа" към община Силистра, в момента са по различни краища на света и в повечето случаи продължават фолклорното си дело, научено в репетициите и в концертите. Сред тях са и двамата братя Недеви, които живеят в два балкански главни града.

По-малкият от тях - 30-годишният Кирил, е ръководител на Ансамбъл "Ритъмът на Балканите" в румънската столица Букурещ, а батко му Владимир е главен художествен ръководител на Ансамбъл "Българани" в българската столица София, където работи в сферата на застраховането. 

И двамата засега не са гостували в родния си град с танцови програми на ръководените от тях формации, но пък за сметка на това бяха сред най-добрите на голяма фолклорна проява в град Балчик в 2018 г.

В края на миналата година по случай 8-ми декември, празник на студента, възпитаникът на университета по политехника в Букурещ, заедно със своите приятели от ФТА "Ритъмът на Балканите" организира първата по рода си проява, наречена "хоротека", т.е. дискотека с български народни танци.


По подобен начин "Българани" се кани да отговори на букурещката инициатива, канейки във Фейсбук на (х)оротека "Седянка" в София в МОЛ "Парадайс". Фолклорен Ансамбъл „Българани” е сформиран през 2011 година в гр. София с цел съхранение и популяризиране на българските народни песни, танци и обичаи. Ансамбълът е носител на множество национални и международни фестивални отличия. Член е на ЦИОФФ и на Сдружението на танцовите дейци. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар