петък, 22 февруари 2019 г.

Силистренски принос към военна енциклопедия за всеки български дом

С участието на авторите - д-р Тодор Тодоров, доц. д-р Милен Куманов (БАН) и Десислава Костадинова - докторант в БАН, в Художествена галерия Силистра бе представена енциклопедията "България в Балканските войни (1912-1913 г.)". Изданието, което според авторите заслужава да бъде във всеки български дом, защото е свидетелство за славен български дух от преди век, ще бъде дарено на всички областни библиотеки и на военните училища в страната. 
Според доц. Куманов, жанрът на изданието цели постигане на доверие по най-краткия път  към информация за факти и събития (такива каквито са в действителност), както и за личности.
В своето изказване г-жа Костадинова наблегна на това, че Балканите винаги са били интересни за големите империи и страни, поради което са имали съдбовно значение за света, а България респективно е ставала неведнъж жертва на европейската дипломация. Тя подчерта възторга от това, че "мало и голямо" се вдига в защита на справедлива българска кауза, което предизвиква всеобщо възхищение в цяла Европа.
Превземането на Одринската крепост е битка, която се изучава във всички военни академии в Европа. За съжаление на фона на умелото командване на генералитета, както и героизма на войниците, тогавашните ни политици и цар Фердинанд не могат да устоят на политическия терен.
Своя поглед отвътре към енциклопедията представи и д-р Тодоров, който е и меценат на изданието. В свой преразказ той пресъздаде факти и от Освобождението през 1878 г., преминавайки през Берлинския договор, Съединението, Независимостта, за да се стигне до темата за Балканските войни и участието на България в тях. Спря се и на допуснатите политически грешки, както и на алчността на Царя, пропуснал удобни моменти, за да бъдат отиграни в полза на държавата, а не на тогавашните водещи страни в Европа.
Поздравления към екипа и присъстващите отправиха областният управител Ивелин Статев, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий, както и специалният гост на тържеството - евродепутатът Емил Радев, с чието съдействие предстои представяне на енциклопедията в Европейския парламент. В ход е издаването на енциклопедията "България във Втората световна война", която е част от трилогия - първата от тях е "България в Първата световна война".

Няма коментари:

Публикуване на коментар