вторник, 5 февруари 2019 г.

Силистренец заснет в късометражния филм "Околобългарско"


По сайтовете www.bnr.bg и www.aip-bg.org


Жанин Ал-Шаргаби и Антонио Йорданов са част от екипа на проекта "Околобългарско", който създаде едноименен късометражен филм, разглеждащ дилемата на хиляди млади хора в България дали да останат в родината си и да градят тук бъдещето си или да потърсят щастието си в чужбина. 

Сред героите на "Околобългарско" са Борис Бонев, допринесъл за изграждането на нощен градски транспорт в София, Димитър Пецов от Силистра, който прави дейността на местната община много по-прозрачна и Юлияна от Сандански, която успява, заедно със свои приятели, да боядиса с цветовете на българския трикольор 100-метрова стена. 


Опитвайки се да намерят отговор на този въпрос, авторите на филма - младежи с въображение, предприемат обиколка на повечето големи градове и някои от по-малките, като разговарят с хората там, за да вникнат в проблемите им. Намират и много борбени хора, които търсят и намират решение на тези проблеми, които формират активното гражданско общество. 
По пътя си към опознаването на реалната обстановка в България "от първа ръка", те се натъкват на добри примери в райони като Стара Загора, Панагюрище, Златица, където хората до някаква степен намират удовлетворение от живота си. В същото време осъзнават, че добрият живот на отделни индивиди не е достатъчно условие за просперитета на страната, тъй като има немалко хора, които бедстват, не могат да си намерят място под слънцето и страдат заради някакви нередности в държавата. 

Непосредствено след връчването на наградата „Златен ключ“ на Фондация "Програма достъп до информация" с областен координатор Калина Грънчарова през 2017 г. в категория „Гражданин, най-активно използвал правата си по Закона за достъп до информация“, силистренецът Димитър Пецов стартира инициативата „Граждански контрол“, която включва различни дейности - използване на ЗДОИ за отчет на институциите, присъствие на заседанията на Общински съвет Силистра, на различни обществени обсъждания и полагане на усилия за организирани действия и институционализация на гражданското общество. 

В резултат млади хора - съмишленици започнаха активно да се включват в каузата: вече присъстват както на редовните заседания на Общинския съвет, така и на заседанията на Постоянните комисии. Това са граждани от новосъздадената неформална група „Протест Силистра“, организирали протестно автошествие, за което първо получиха забрана от кмета на Силистра. 

След обжалване, Административният съд отмени кметската заповед. Пред сградата на общината протестът привлече и други граждани, желаещи промяна. Тематично протестът е за повече прозрачност и отчетност на общинската власт.

Дейността на Димитър Пецов по използването на ЗДОИ вдъхновява и привлича хора и извън Силистра. Той е сред героите на филма „Околобългарско“, дело на студенти и ученици, който цели да покаже начини за промяна на обществото. Защото на България е необходимо активно общество от ангажирани хора, които с делата си да променят мястото, където живеят. Така Димитър Пецов влиза в ролята на неформален омбудсман. 

Формален общински обмудсман - един от 20-те в страната, в Силистра е имало от 2006 до 2010 г. в лицето на Румяна Чанкова, след като първо с проект на Коалиция ДЕЛТА бе защитена идеята в Общински съвет Силистра, който след два конкурса избра дългогодишната синдикалистка за "адвокат на народа" - институция каквато в Швеция, например, има от 1813 г. насам. С решение на тогавашните общински съветници през 2010 г. длъжността бе закрита в условия на политическа борба за избор на нов общински омбудсман.

Няма коментари:

Публикуване на коментар