четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Силистренски ученици в конкурса „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Предстои церемония по награждаване на победителите и участниците в  проведения конкурс за детска рисунка на тема „Моята ЕДЕН дестинация в България“, организиран от Министерство на туризма по проект „Комуникационна кампания за популяризиране на дестинации ЕДЕН в България – трето издание“, финансиран по програма COSME 2014-2020 г. на Европейската комисия.
Министърът на туризма ще награди децата с класирани, след гласуване от жури и Facebook потребители, рисунки. Церемонията по връчване на грамоти на победителите и участниците в конкурса ще се проведе на 22.02.2019 г. от 13:00 часа, в подкуполното пространство на Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ под пл. „Независимост“ в гр. София.
Участие в конкурса взеха над 200 деца на възраст от 7 до 14 години, с над 240 рисунки, изобразяващи 17-те ЕДЕН дестинации в България  – Ардино, Белица, Белоградчик, Враца, Драгоман, Каварна, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Луковит, Мездра, Сандански, Сапарева баня, Силистра, Странджа, Чавдар и Ямбол.
Преди 8-9 години благодарение на подобен проект, изготвен от Областна администрация Силистра, нашата област влезе в мрежата ЕDEN по програма „Нови индустрии, туризъм и корпоративна социална отговорност на Европейската комисия“. Чрез него бяха представени представя обекти и ритуали във всички  общини на областта – Силистра, Тутракан, Главиница, Алфатар, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Проектът спечели националния конкурс за Отлична туристическа дестинация „Еден 2010“, а екипът му пътува до Брюксел.
Подборът и популяризирането на „Отличната българска туристическа дестинация” в рамките на ЕDEN на тема „Водата – извор на живот и благоденствие” целеше да допринесе за засилване на устойчивото развитие на туризма в България чрез популяризиране на ценности като: зачитане на околната среда; многообразие от „нетрадиционни” туристически продукти; добри практики, идеи и нови възможности за привличане на туристи в по-слабо развити туристически райони.


Няма коментари:

Публикуване на коментар