вторник, 8 октомври 2024 г.

В Русе бе издаден единствен по рода си фотоалбум, посветен на Българския военен флот

През лятото на тази година бе официалното представяне на любопитен и ценен фотоалбум „Българските военноморски сили на Дунав“, представящ снимки и спомени на матроси, както и на служители - дейци на българския Военноморски флот. Акцентът на книгата с автори Йовчо Стоянов и Румен Кузов е върху създаването и развитието на родния ни флот в най-големия крайдунавски български град по повод 145-ата годишнина от създаването на Дунавската флотилия в град Русе. Реализацията на книгата е подкрепено от фирмите „Дунарит“, БРП, „Рубишипс“ и „Елина – 97“В ход е логистиката за подготовка на представянето на книгата и в Силистра.  Представяне на книгата е имало също в София и Варна, предстои и във Видин. В съвременни условия градежът на съоръжения в град Силистра е станало в началото на 40-те години на миналия век с държавна подкрепа в условията на Царство България след възвръщането на Южна Добруджа към Родината, за което съдим по публикации във в. "Подем". В момента в административно-управленско отношение "Силистренското пътническо пристанище, разположено на река Дунав, за обслужване на пътници и корабно бункеруване“ е към  ТП Пристанищна инфраструктура - Русе при от Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура - София.

В нея може да се видят малко известни кадри от миналото на Българските военноморски сили на река Дунав. Има снимки с потопените кораби на Дунавската флотилия през 1913 г. Може да се разгледат и неизвестни фотоси на Австро-унгарската флотилия по време на Първата световна война в Русе. В изданието „Българските Военноморски сили на Дунав“ са представени и много снимки от периода на Дунавската полицейска служба между двете световни войни. Публикувани са и две непоказвани снимки от откриването на паметника на загиналите моряци в Русе през 1930 г. в двора на флотската казарма. Монументът доскоро е бил единственият по рода си до появата на подобен паметник в Бургас. Обхванат е и периодът след 1944 г. до закриване на флотилията през 1960 г. 

Специално внимание е отделено и на Русе преди Освобождението. Очаквано, има и много теми от съвремието. В детайли е представено и командно-щабно учение „Дунавски страж 2007“, както и провеждането на учението за обезвреждане на терористи от 2019 г. Разказано е и за новите кораби на Регионална дирекция „Гранична полиция“. Особен интерес в книгата предизвиква и проведената на 30 октомври 1933 г. в Русе среща между Цар Борис III и краля на Румъния Карол II. Книгата съдържа 180 стр. и повече 200 снимки, обхващащи период от близо 130 години - от 1879 до 2007 г. Изданието си поставя за цел да представи в публичното пространство неизвестни фотографии и спомени, които да станат отправна точка за последващи проучвания, анализи и дебати по темата за Военноморските сили на Дунав.

В допълнение извън контекста на книгата по публикация на БНР: от близо 30 години в Силистра се провежда уникалната проява "Плуване към спомена", която е инициатива на Сдружение „Дунавски клуб” и на местните клубове по речни спортове, най-често със съдействието на Община Силистра. Тя става факт всяка последна неделя на м. август и  целта ѝ е поне за ден общественото внимание да бъде привлечено към живота и делото на хората, чиято професионална изява е свързана с реката - рибари, моряци, състезатели по водни спортове, спасители. На специално табло до брега на р. Дунав на един от островите край Силистра се поставя специален списък с над 150 имена на дейци, свързани в миналото с дейности в реката и морето. Част от традицията е съвременни последователи на "речните и морските вълци" пускането на венец във водата - своеобразно възпоменание в чест на тяхното дело и като по клон пред паметта им. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар