вторник, 8 октомври 2024 г.

Силистренският Смесен хор "Седянка" с изява в Габрово в чест на празника на града - 14 октомври

В навечерието на църковния празник в чест на Света Параскева, наричана още Света Петка, който е от календара на Българска православна църква, с участието на Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ – Силистра с диригент Лидия Кулева ще се проведе XXII-ият  „Празник на Духовната музика“ (12-13 октомври 2024) - Габрово. За силистренските хористи това е петият през годината повод да покажат част от своя репертоар – предишните им изяви извън крайдунавския град бяха в други български градове – Поморие и Несебър, в Черна вода – Румъния  и в Монтекатини – Италия. Предшестващ габровското представяне бе проведеният миналата седмица съвместен концерт с Мъжкия моряшки хор от град Варна, на който седенкари ще върнат визитата в края на настоящия художествено-творчески сезон. 

В хоровия сбор, посветен  на празника на Габрово – 14 октомври, ще вземат участие два хора от София, двамина протопсалти като индивидуални изпълнители на знакови творби от сферата на източно-православната музика, както и „Габровски камерен оркестър“. В програмата, съставена от организаторите: Министерство на културата, Община Габрово, НЧ „Габрово 2002“ и Габровско архиерейско наместничество, са предвидени концерти в два поредни дни по едно и също време – с начало 18.30 ч.: в православен храм „Света Тройца“ и в Художествена галерия „Христо Цоков“ („Тебе поем, Господи“).

Денят на Света Петка е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата. Предхристиянски белези на аграрните култове имат традициите и честванията на българите на този ден, подобно на други с религиозен характер. По замисъл празникът на духовната музика в „града на хумора“, известен в миналото и като „българския Манчестър“, има благородната цел чрез красотата и мъдростта на източноправославната музика и на значими образци от европейската сакрална хорова култура да спомагат за приобщаване към ценностите на християнската религия, за духовното и естетическо възпитание на хората. Основният акцент във всяко издание на фестивала е върху източноправославното пеене, а когато присъстват католически или светски хорове, те изпълняват програмите си в светска зала. Всяка година във фестивала вземат участие различни църковни и светски хорове от България, също и хорове от Балканите и Европа. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар