петък, 11 октомври 2024 г.

Кмете, кмете...

И утре е празник - Ден на българската община! Без трапези и наздравици! Макар че какъв празник е...тогава! Общо взето като Деня на държавния служител! Виж, празниците на професиите са нещо друго - е, не всички! Но Гергьовден, Димитровден, Никулден - те са реално за всички, защото са обвързани с народна традиция и с религиозна символност! И все пак - честито на общинарите! С уговорката, че не са градоначалници, както са наричани по руски образец след 1878 г., защото са избираеми, а не назначаеми.

Подобно на много думи, и за "кмет" има различни тълкувания. Според най-популярното идва от древноългарското *kъmetь, заето от народолатинското *cumete(m), развило се от латинското comes (родителен падеж - comitis; "спътник; член на свита, съпровождаща знатни лица"). Други обаче твърдят, че е от византийски произход - "комитопул" означава началник на града с полицейски функции. А думата "комес" в латинския се е развила от старогръцки и в различни времена на Римската държава означава предводител, началник, военачалник от среден ранг - висши администратори в Римската империя. При някои народи е останала със значение "конт, граф"...Малка подробност - женският вариант "кметица" се използва в текстове с неофициален характер, освен ако не става дума...за жената на кмета.
Днешният тълковен речник е категоричен, че става дума за "лице, избрано да управлява община", друг е въпросът как в миналото - по царско и след Девети септември е имало периоди когато са назначавани в ролята на "председатели на общини".
Комис е титла със същото значение, разпространена в първите две български царства. При сърби, хървати, черногорци, бошняци, чехи, литовци и други съседни, но и малко по-далечни народи същата дума има алтернативни значения: „уважаван селянин“, „селянин изполичар“, „селянин земеделец“, „дворянин, васал“, „съдебен заседател“, „мъдър старец“, „помощник на кмет“ и др.
В определена посока още обяснения по темата в материал на БНР: https://bnr.bg/…/ezikova-spravka-kmet-ili-gradonachalnik.

Няма коментари:

Публикуване на коментар