сряда, 16 октомври 2024 г.

Спомен за "ПЕТЪК 15 ЧАСА" - завещание от "доброто старо журналистическо време" в Силистра - на съхранение в Държавния архив

Някога, някога, когато имаше в Силистра три местни телевизии плюс екипи към две регионални в Шумен и Русе, три местни кабелни и ефирни радиостанции, петима щатни кореспонденти на национални медии - частна преса, държавни: агенция, телевизия и радио, поне две частни ТВ; минимум два местни всекидневника и два седмичника във всеки момент, 5 месечни издания на общини, кабелни радиостанции в Дурово и Тутракан - там и частни вестници с различна периодика, няколко печатници - също. Но нямаше интернет с търсачки и социални мрежи; мобилни телефони, вайбър, скайп, утсап, зум и други форми за виртуално общуване.

И други неща липсваха, но беше актуално общуването между медиите в условия на конкуренция - да си пръв с новината, да си едни гърди напред в привличането на рекламодатели и в осигуряването на разнообразни рубрики, да си горд в плащането на по-щедри хонорари; тиха или явна вражда, често и с "кражба" на журналисти, както и често неистинско, но приятно на вид приятелство - и всичко това едновременно.
Журналистите си изкараха хляба относително почтено, повечето спазвайки писани и неписани правила, включително по възможност и "трите независими източника". Живи бяха жанрове, като пресконференция, брифинг, очерк, репортаж, коментар и др. Властта се отнасяше с уважение към "пишещите братя", дори когато имаше повод да не се долюбва с някого, понякога заслужено.
Снимката е от изложба на Държавен архив Силистра от дарение на живеещия в САЩ бизнесмен и общественик Румен Чернев, партньор на Гилдията на силистренските журналисти в осъшествяваната единствена в България среща "Петък 15 часа". Тя просъществува 5 години (1996-2001 г.) и бе провеждана в залите на ресторант "Златна Добруджа". През повечето време двигател на инициативата бе Любен Антонов - кор. на БНР до 2002 г. Воден бе и дневник с теми и гости - събеседници (за автографи не помня) - безценно свидетелство за хора и събития в бурен период от развитието на страната в първото десетилетие след "демократичните промени през 1990 г." и в зората на настоящия век.

Йордан Георгиев, тогава кор. на в. "24 часа" - от 1 април 1995 до 15 октомври 2012 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар