понеделник, 21 октомври 2024 г.

Силистра е била възможност за професионален прощъпулник на актрисата Мария Статулова, но тя избрала да дебютира в Кърджали

В миналото завършващите висше образование имаха задължително държавно разпределение за 3 години, в които да осъществят своя официален професионален прощъпулник. Най-често, ако абсолвентът на използва "връзки", направлението е на свободен принцип - който, където попадне или който у откъдето е "поискан". Някога имаше държавна политика за снабдяване на някогашните окръзи с кадри в различни направления, включително в сферата на изкуството. Най-често артистите попадаха в категорията на тези, на които им се дава билет...за някъде, където има професионална театрална трупа. 

Там бъдещите звезди на Мелпомена, на "синия екран" (телевизора) и на белия му събрат - киното, трупаха опит и самочувствие. Макар и понякога да са се чувствали в...изгнание. Имаше и неписано правило да сменят театри за постоянна изява, за да не омръзват на публиката, а и да имат възможност да усвояват други пространство. По този начин и градове като Силистра, винаги отдалечени от големи центрове на културата, като София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и т.н., имаха възможност да разполагат с таланти, на които публиката да се радва.

От "Вечерното шоу" на БНТ стана известно, че примамвали актрисата Мария Статулова с...кайсиева ракия, докато е студентка в НАТФИЗ, за да дойде да играе в силистренския Драматичен театър. Целият неин клас се е представил с постановка пред зрителите в крайдунавския град в "най-северния север". Поне четирима от тях, сред които и незабравимият Кольо Михайлов, все пак са предпочели крайдунавието, за да доказват своите театрални дарби. Помнещи миналите години твърдят, че тя им е идвала на гости, защото тогава имаше самолет до Силистра и не бе отчайващо да се пътува до другия край на България. А и кайсиевият еликсир като комка и повод за наздравици никога не се забравя и никак не е за пренебрегване. Макар че софиянци така и не разбраха, че в Силистра и изобщо в Добруджа тя не тече от чешмата, макар в мазите винаги да е имало за добри приятели.

Завършвайки театралната академия, в която е приета да учи в класа на Боян Дановски сред 4 000 кандидати, тя е имала избор между трупите в театрите в Силистра, Шумен и Кърджали. В крайна сметка отива по разпределение за 3 години в Родопите срещу заплата от 160 лева. Спомена си театралната и филмова актриса разказа с характерното си чувство за хумор пред Тончо Токмачиев - водещ на предаването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар