сряда, 2 октомври 2024 г.

Мъжки моряшки хор от Варна и читалищния Смесен хор "Седянка" с общ концерт в Силистра

Народно читалище „Доростол“ и Община Силистра организираха съвместен концерт на Смесен хор „Седянка“ – град Силистра и на Мъжки хор на моряците „Христо Манолов“ от град Варна. Маргарита Любомирова – председател на НЧ „Доростол“, за приветствено слово и заместник-кметът на община Силистра Стилиян Стойчев приветстваха участниците в концерта.  Поздравителни адреси до двете формации изпрати областният управител Илиян Великов. Концертът бе посветен основно на Международния ден на музиката и бе повод двете хорови формации да напомнят със своите изпълнения, че тя се „ражда“ заедно с говоренето, поради което трябва да се развива като умение, подвластно на всеки от нас. В статия в издаваното преди 130 години първоначално в Силистра първо българско музикално списание, наречено „Кавал“, се казва, че музиката е дело на самите богове и тя има влияние не само върху педагогическото, но и върху моралното възпитание на младите хора.

По подобен начин, но с други изразни средства е силата на поетичното слово, на което също има посветен празник на 1 октомври – Ден на българската поезия, честван за пръв път в подбалканския възрожденски град Калофер през 1960 г., и възстановен от Съюза на българските писатели преди 30 години след 5-годишна пауза в годините на политически промени в страната. Разбира се, трябва с гордост да отбележим, че днешния концерт провеждаме в знаков за българската история ден и особено за нас силистренци – на този ден преди 84 години град Силистра посреща своето освобождение след четвъртвековна румънска окупация. С право 1 октомври е ден, в който си казваме „Честит празник!“, заслужаващ днешното тържество на духа. Първият ден на м. октомври е и Международен ден на възрастните хора – през 2020 година стартира Десетилетието на остаряването в добро здраве, което ще продължи до 2030 г.

Многогодишна е историята на Мъжкия хор на моряците ,,Христо Манолов“ с диригент о.з. капитан 2 ранг Димитър Димитров и корепетитор Иво Бонев, който е към Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в град Варна. Създаден е в последните години на миналия век като творческа рожба на група ентусиасти, обичащи музиката, професионално или самодейно свързали живота си с хоровото пеене. Почти половината от историята на музикалната формация има много общо с Параходство „Български морски флот“. В репертоара на формацията са над 35 песни – посветени на морето, така също  патриотични и народни, още маршове, оперна класика и църковнославянски песнопения. Хорът е издал записи на компакт диск и юбилейна книга „Живот с песен“. Хорът има подкрепата на община Варна  Съюза на запасното войнство и на фирми от сферата на морския бизнес. Всеки хорист има своя неповторима житейска, професионална и творческа съдба,  достойнства и пристрастия. Колективният  портрет разкрива философията и поведението на  гостуващата от Варна хорова формация. През годините в състава ѝ вливат своите певчески сили изтъкнати хористи – тенори, баси и баритони, солисти от Варненската опера и изявени любители певци. Морето е запазило свидно място в душите на хористите, а морските песни от репертоара на хора носят морски традиции и привлекателност. Те пеят за морето, за човешките радости, за любовта и за живота, защото за тях, хористите, той е песен, извираща право от добрите им сърца.

Предшественикът на Смесен хор „Седянка“ – Музикално дружество „Седянка“, създадено през 1908 г., е наследник на създадено в края на XIX в. Дружество „Гайда“ с хор към него, един от първите, положил началото на бъдещата 130-годишна традиция на хоровото изкуство в Силистра. Тя бе чествана през настоящата година и е увековечена със специална паметна плоча на фасадата на Младежкия дом. Продължител на това завещано от древността колективно многогласно певческо умение е днешният едноименен смесен хор, развиващ своята дейност в условия, различни от предишните. В миналото заедно с общинските власти и читалищните дейци седенкари са били винаги в  основата на провеждането на 13-те издания на Събора на хоровете, на който догодина ще честваме 115-ата година от неговото основаване.

Крайдунавска Добруджа или административна област Силистра с духовна столица днешният град – наследник на няколко цивилизации, е сред регионите в страната със специфични постижения в сферата на музиката. Сред съвременните носители на тази култура е символичният домакин на днешния концерт. В дописка във в. „Делиорманска трибуна“, излизал в Силистра през 1909 г., се казва, че благодарение на създаденото година по-рано Музикално дружество „Седянка“ град Силистра постепенно се превръща в „средище на музикалната култура“. В онези години това е резултат от дейността на Педагогическото училище, в което „музиката е на предно място“ и че в града има „внушително число свирачи и певци“.

Преди последните песни от програмата на Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева – и двете от световната музикална класика, бе сторен поклон пред паметта на диригента Стоян Чешмеджиев, с когото съдбата ни раздели наскоро. Дългогодишният радетел на хоровото пеене в Силистра бе сред наградените с медал от Съюза на народните читалища по време на тържеството за 130-годишнината на хоровото изкуство в Крайдунавска Добруджа. Светла да е паметта на създателя и пръв диригент на славния Детски хор „Дунавски славеи“!


В края на концерта двата хора заедно изпълниха емблематичния български военен марш „О, Добруджански край“ стиховете са на поета Любомир Бобевски от 1914 г., а музиката е на композитора Александър Кръстев, написана две години по-късно. С нея на 1 октомври 1940 г. след възвръщането по мирен начин Южна Добруджа към майката родина България, под специално изградена за случая арка хористите от Музикално дружество "Седянка" посрещат сyxoпътнитe cили от чacтитe нa Tpeтa българска начело с техния ĸoмaндиp генерал-майор Георги Попов. През 2007 г. в град Каварна е открит Паметник в чест на песента – химн на две добруджански общини: Добрич и Тервел. На него на мраморна разтворена книга е изписан текстът му на български и английски езици.

 На тази знаменателна песен е наречена улица в София. В Силистра имаме ул. „1 октомври“, а в миналото същото име е носило училище, преименувано впоследствие в „Никола Вапцаров“, в двора на което днес паметна плоча напомня за резултата от Крайовския мирен договор. И още една улица в Силистра – „7 септември“ е свързана със събитията от преди 84 г. На тях са посветени и три паметни плочи в града – в Дунавския парк и в градинката пред бизнесинкубатора, както и  на фасадата на сградата на библиотеката в чест на пострадалите при т.нар. Сребърски процес. Под различни форми същите събития са осветлени и в редица населени места в област Силистра, включително в памет на жертвите по време на румънската окупация – Тутракан, Алфатар, Кайнарджа, Сребърна, Старо село, Бабук, Йорданово, Проф. Иширково и др. „О, Добруджански край“ прозвуча в знак на преклонение пред нашите предци, преживели пореден опит за покушение върху българското име, култура и изконни за народа ни традиции!


ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар