понеделник, 21 октомври 2024 г.

В Разград Теодосий Спасов доказа, че и от кавал от ПВЦ може да се изкара достойна мелодия

Кавалджията на планетата Теодосий Спасов - достоен син на Лудогорието и Добруджа, неведнъж е доказвал, че освен отличен музикант е и добър човек с богата и отзивчива душа. Случвало се и в Силистра да го потвърди по един или друг повод и начин -  последно на концерта, посветен на Джордж Гершуин в компанията на колегите си певци Хилда Казасян и Васил Петров. Преди 6 години бе гост и на Събора на хоровете от крайдунавските страни, за да участва заедно със Смесен хор "Седянка", на когото предостави свои композиции. А преди много години имаше интересен случай, когато в крайдунавския град трябваше да проведе благотворителен концерт - не помня каква бе каузата. 

Тогава още неизменен бе Негово Величество афишът, като форма гражданите да научат за една или друга проява. Концертът трябваше да бъде в неделен ден, но за него се оказа, че никой не научил по простата причина, че никой не бе взел афишите от магазията на железопътната гара. И съответно те не били разлепени из града. В почивния ден пред театъра бяха само Спасов, неговата свита, инициаторите на концерта и ние...неколцина журналисти. Сградата бе заключена и съответно концертът пропадна. Няма да забравя как Теодосий - син на общественици и читалищни дейци от село Белица, примирено и кротко каза нещо от рода на "Еми, нищо. Ще дойда друг път". Както всъщност и направи, за да подкрепи идеята на инициаторите.

Сетих се за тази случка и това достойно поведение на творец и човек с голям Ч по повод едно негово признание, гарнирано със снимка във Фейсбук-профила му. На нея той, майсторът на кавала, разполагащ сигурно с прекрасни образци на своя велик инструмент, свири на вариант, изработен от Красимир Кутев от Разград. Самият Кутев казва в своя профил в социалната мрежа: "Теодосий Спасов пробва направения от мен пвц кавал! Най-известният в света български кавалджия, показал, че с кавала може да се свири всякаква музика!". Става дума за направата на кавала от изкуствения материал поливинилхлорид, за кратко наричан ПВЦ /PVC/ - вид полимер, произведен от смес между различни пластификатори, стабилизатори, пълнители и пр. съставки. Ситуацията напомня за някогашното призивно заключение "Българската нация - нация техническа", като за момент забравяме народната поговорка "От всяко дърво свирка не става". Оказва се, има изключения, когато не говорим за творение на природата от сферата на флората.


Няма коментари:

Публикуване на коментар