сряда, 25 април 2012 г.

Отрова за една - две котки и куче - "следствието е приключено - забравете"

         Напоследък хората все повече говорят за проблема с кучетата, отколкото за своите проблеми и за тези помежду си. Някак кризата остана  извън дневния ред на обществото. Напук на инфлация, по-високи цени и еднакви или никакви заплати. Може би защото години наред всяка власт се правеше, че не забелязва четириногите по улиците и драстичното отношение към тях по кьошетата. Докато не избухна народното недоволство срещу нашествието на глутниците и не се чу кресливият глас на приодозащитниците, изнервени от неадекватността на управляващите особено на местно ниво. Които дори не искат диалог, не желаят да обясняват подробности от намеренията и действията си, а често и ги гарнират с отказ да открехват вратата към информацията за похарчената народна пара за справяне с проблема. "Следствието е приключено - забравете", имаше филм в доброто старо време, който пак е актуален, поне със заглавието си. 
Сдружение „Защита на безгласните” поиска от полицията в Силистра да разследва няколко случая на отровени на котки в града, след като веднъж досъдебното производство било прекратено. „Преди 6 месеца котката ми Еми бе отровена на пристанището край река Дунав в Силистра в близост до автосервиза, в който работя, а имаше и подобен случай с друга котка по същото време, но ми бе казано, че не съм жертва, а само свидетел по случая, затова спират да търсят евентуалния извършител”, заяви за „24 часа” Кремена Петрова, която е председател на организацията. Тя твърди, че на 16 ноември м.г.  в продължение на часове в местна ветеринарна клиника се борили на агонизиращата й 3-годишна котка, но не успели да я спасят. В същия район било отровено и домашно куче на съседи. Природозащитничката смята, че там е разхвърляна нарочно отрова, която по чудо не е стигнала до дете или до хора, разхождащи се край реката. Нейна е информацията, че при разследването от терена е иззета отрова, поради което настоява досъдебното производство срещу неизвестен извършител да продължи. 
От името на същата неправителствена организация до кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов са пратени серия от запитвания по Закона за достъп до обществена информация относно предприетите действия за борба с кучетата, вкл. залавяване за евтанизирането им, но имало мълчалив отказ на питанията. „Следващата крачка е да заведем дело срещу кмета, за да получим информацията”, каза още Петрова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар