събота, 28 април 2012 г.

Георги Кардашев с интервю във в. "Дума" като кандидат за шеф на Младежкото обединение в БСП

Силистренецът Георги Кардашев, представител на позната в района ни фамилия, днес даде интервю на столичния всекидневник "Дума" в качеството си на кандидат да сатсане начело на Младежкото обединение в БСП. Той е сред 13-те кандидати, от които ще бъде избиран младежкият червен лидер на 12 май на форум в София. Кардашев е тудент по право в V курс в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е член на Студентския съвет и Контролния съвет на СУ. Работи като координатор на Европейски информационен център - Студентски град, ръководен от евродепутата Илияна Йотова. Член е на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП. Председател е на сдружение "Креативен свят". Автор е на сборника с поезия и проза "Полет на душата". Миналата есен бе в листата за общински съветници от БСП в Силистра. Интервюто му е и на сайта на вестника: http://www.duma.bg/duma/node/31134. В действие е и клип в подкрепа на кандидатурата му на адрес в интернет: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9ivKrJyJ8V4.

Цитат: Най-важното е да работим в екип и да вярваме във възможностите си
 
- Младежката безработица е проблем на цяла Европа. Казват, че много от вилнелите по лондонските улици миналото лято демонстранти са били именно младежи без работа. Какви могат да са последиците от високата безработица сред младите у нас?
- Разбунтувалите се миналото лято млади англичани са жертва на общоевропейския проблем за нарастващата безработица. В тяхното гражданско неподчинение аз видях категоричното послание, че те са обособили една маргинализирана общност. Чувството на отхвърленост от обществото, в което не са могли да намерят реализация, поражда в тези млади хора гняв и склонност към насилие. Реализацията на този гняв, под формата на опити за дестабилизация на "порочната" обществено-икономическа система, създава у тях усещане за принадлежност към тази общност. Тази тенденция бавно набира скорост и у нас, а последиците стават все по непоправими. Неспособността на българското правителството да даде ясен план за справяне с този проблем довежда до трайно недоверие от страна на младите хора към институциите, отговорни за него. Все по-твърдата позиция на работодателите, че на пазара на труда няма квалифицирани кадри, поражда несигурност в младите хора, за това каква професия трябва да изберат, и ги тласка към непрекъсната преквалификация. Случва се така, че се превръщаме в една "криворазбрана цивилизация", по подобие на тази в сатиричната пиеса на Добри Войников, и бавно губим националната си идентичност. Най-страшната последица от този проблем за мен е появата на потомствената безработица. Това е процес, в който млади хора, произхождащи от семейства на безработни, израстват в среда на бедност, след което създават свои семейства и отново се сблъскват с безработицата. Тези млади хора са закърмени с чувството за безперспективност и са се примирили със съдбата си да живеят ден за ден. Категорично не мога да се съглася, че причината за това е в "лошия човешки материал". За това искам да попитам управляващата партия докога ще продължава да произвежда статична политика за младежта, която вместо да решава конкретни проблеми ги задълбочава?
- Как ще коментираш мерките на правителството в посока младежка заетост. Преди седмица от МС направиха прогноза, че до 2013 г. безработицата сред младите ще падне с 3%. Как ти звучи такава прогноза?
- Звучи ми като удобно оправдание за това, че до 2013 г. младите хора, избрали емиграцията като решене на проблемите си, ще се увеличат с 3%. Правителството сериозно греши като продължава да управлява очакванията на хората и създава лъжливи нагласи с цел да запази политическото си доверие. Според последното и най-подробно социологическо проучване, представено от евродепутатите от БСП, младежката безработица не само не намалява, но и се увеличава процентът на хората, които са без работа повече от една година, Фрапиращи са данните, които показват, че всеки шести млад човек над 20-годишна възраст никога не е започвал работа.
За мен по-важна е прогнозата за справянето с този проблем на самите млади хора. Имах възможността да споделя тези социологически данни със студенти, представители на Европейския студентски съюз, на конференция в Копенхаген, която търсеше отговор на въпроса: "Как младите в Европа се справят с икономическата криза и безработицата?". Бях истински изненадан да усетя устрема и желанието на тези млади европейци да ме убедят, че този проблем има решение и съвместната ни работа ще го докаже. Дадох си дума, че ще предам това чувство и на младите хора около мен и на тези в Младежкото обединение в БСП, за да им покажа, че екипната ни работа по този проблем не е напразна, тя е наше задължение.
- Ти си студент. Имаш ли приятели, останали без работа? През какво минават те?
- Няма да скрия, че в почивките между учебните часове с колегите обсъждаме все по-често трудностите в това да си намериш добре платена и постоянна работа по специалността. Всички сме на прага на дипломирането си с престижната специалност "Право", но се оказва, че работата на повечето колеги като сътрудници в кантори на адвокати и частни съдебни изпълнители не е никак престижна. В голяма степен се свежда до техническа дейност на компютър или до куриерска дейност, както често се шегуваме. Липсват възможности за истинска практика по специалността, която да те подготви добре за професионалния път. Това е проблем за повечето хуманитарни специалности. Поради тази причина много от състудентите ми се принуждават да работят друга, по-ниско квалифицирана работа, а много от тях дори пренареждат изпитните си сесии, за да могат да си позволят да отидат за 4-5 месеца зад граница, където работят като берачи на плодове, аниматори или продавачи.
Много хора идват в информационния център в Студентския град, където работя, за да търсят възможности за реализация. Успяваме да помогнем реално на малко хора, защото изискванията за стаж или работа в европейските институции в повечето случаи са свързани с успешно завършено висше образование, а не всички от посетителите ни го имат. В този смисъл е много важна ролята на кариерните центрове към университетите, които трябва да предоставят възможности за работа, съобразени с учебния процес на студентите. Радвам се, че по време на предизборната кампания на изборите за местна власт и президент на Република България успяхме да осигурим стаж за студенти по политология и журналистика.
- Какво прави МО в БСП, за да подпомогне реално младите хора в страната?
- Радостен съм, че работата ни в Младежкото обединение също е насочена към създаването на ефективни решения за справяне с безработицата. По наша инициатива ще се проведе европейска младежка конференция, която ще има задача да създаде програма с конкретни действия за повишаване на работните места, съотнесена към всеки териториално-икономически район на страната.
МО в БСП е единствената младежка политическа структура, която може да възроди и поддържа чувството за национална гордост и уважение към институциите у младите хора. Именно тази отговорност към моралното развитие на младежта поставя пред нас задачата да работим активно с хората на възраст между 18 и 29 г., като ги консултираме за техните проблеми, създаваме им условия да развиват техните таланти и знания. В това отношение МО в БСП трябва да осигури достъп на всеки млад човек до структурите си под формата на студентски стаж, приемни, работни зали, както и да ги информира и общува с тях във виртуалното пространство. Бъдещето ни е общо. Отговорността и идеите за него също. Затова най-важното е да работим в екип и да вярваме във възможностите си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар