четвъртък, 16 май 2024 г.

На 30 и 31 май в Силистра – музикално събитие „130 г. хорово изкуство в Силистра”


Народно читалище „Доростол-1870“ – град Силистра оповести програмата за провеждане на празнично музикално събитие „130 г. хорово изкуство в Силистра”. На 30 май от 17,30 ч. в Художествена галерия Силистра е творческата среща на тема „130 г. хорово изкуство в Силистра” с участие на представители на институции от областта, Български хоров съюз (БХС), също на диригенти на хорови и певчески състави, учители по музика, хористи и музиканти корепетитори. Специална презентация ще предостави възможност на всички участници да се запознаят със снимков и словесен материал относно 130-годишната дейност на певческите състави в Силистра от последното десетилетия на по-миналия век до днес.

Предвидени са поздравления към участниците от община Силистра – партньор в проявата, както и от гости – БХС, и от участници. Ще бъдат споделени добри практики. Ще има и музикални поздрави. В ход е подготовката на юбилеен вестник, посветен на годишнината на хоровото изкуство в Силистра, подобен на предишни издания. На другия ден – 31 май  2024 г., в 17 ч. е откриването на паметна плоча, посветена на събитието. Тя ще бъде монтирана на фасадата на Младежкия дом с надпис: „130 години хорово изкуство в Силистра“/НЧ „Доростол-1870“, Смесен хор „Седянка“ – Силистра“.




Час по-късно – в 18 ч., ще започне концертната програма в салона на Драматичен театър с участието на хорови състави от градовете Силистра, Сливен и Нови пазар, както и от Кълъраш,  Румъния. На 1 юни на гостуващите хорови състави ще им бъде предложено да посетят експозициите на Регионален исторически музей Силистра и Природонаучен музей „Сребърна“ в едноименния поддържан парк.

Използваните в материала снимки са от архива на читалището - от предишни издания за кръгли годишнини и други подобни, от сайта "Стара Силистра", Николинка Николова и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар