вторник, 21 май 2024 г.

Пета етнографска изложба на Калина Михайлова в Румъния, този път в Гюргево в чест на 24 май

 

Дългогодишната педагожка и общественичка от Тутраканско Калина Михайлова откри изложба с български народни носии в румънския град Гюргево, съобщи тя за БТА. Събитието бе в местния Дом на пенсионера, а сред гостите бяха заместник-кметът на общината домакин Мускалу, Огнян Илиев - първи секретар в посолството на България в Румъния, Стилиян Ницулеску - председател на Дома на пенсионера, Лили Ганчева - изпълнителен директор на асоциация „Еврорегион Данубиус“, Любомир Николов от Демократичния съюз на българите в Румъния и др. 

Експозицията съдържа 20 носии и може да бъде разгледана в Дома на пенсионера от днес до 24 май. Всички експонати са от личната колекция на Михайлова, а някои от тях са на повече от 140 години. Те са от регионите на Силистра, Разград, Ловеч, Хасково, Видин, Елхово. „Престилка на 120 години е най-ценното от баба ми”, сподели Калина Михайлова. Събитието имаше и музикален съпровод. Хор „Перпетус” към Клуба на пенсионерите с диригент Мария Баяту изпълни няколко румънски и поздрави гостите с една българска песен - “Момиче бело, цървено”. Маярия Баяту подари на Калина Михайлова традиционна румънска риза “ия” от Ардял и пешкир от Влашко. 

Това е петата изложба, която българката организира в Румъния. Преди това е показвала традиционни български облекла в Букурещ, Кълъраш, Кирнодж и Бранещ. Калина Михайлова има една от най-големите колекции с народни носии в България. Експонатите са събирани в продължение на десетилетия, част от тях са показвани в музеите в Русе, Ботевград, Търговище и Каварна, както и на форум "Българска наследство" в Балчик, също на прояви в Силистра. През 2015 г. тя представи ревю на български народни носии в Европейския парламент. През 2018 г. Михайлова, тогава кмет на село Шуменци, отбеляза българското председателство на Съвета на ЕС, като всеки понеделник и на празници
ходеше на работа с различна народна носия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар