понеделник, 20 май 2024 г.

1 и 2 юни: Дни на отворени врати за винарните от Българския Североизток



За четвърта поредна година на 1 и 2 юни във формат „Дни на отворени врати“ 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино от Българския Североизток отварят сърдечно едновременно не само вратите си, но и бутилките с еликсир, посрещайки гости и свои приятели – ценители на хубавото вино. Всички те разположени в живописния район между река Дунав, Черно море и стари български столици, включително и знакови за българската история градове, като Велико Търново, Варна, Провадия-Шумен, Силистра-Тутракан.

Винарните са подготвили изобилие от уникални български вина, нови реколти, така също много приятни изненади и преживявания. В очакване са бъдат преоткрити съвсем нови локации и изби, различни от предишните дегустационни, малко познати до момента вина и трогателни житейски истории. Насреща са опитни енолози, автори на едни от най-добрите вина в България, също така и млади талантливи специалисти, които с огромно желание и плам продължават семейните традиции, съхранявайки и надграждайки родното винопроизводството. Всяка от винарните е в близост до непреходно богатство от природни и исторически забележителности, които са възможност за мнозина да допълнят невероятното си преживяване. Можете да планирате своето пътешествие, като съчетаете няколко винарни и забележителности по ваше предпочитание около.

Ето къде можете да осъществите своето незабравимо вино пътешествие:

🍇 Около Велико Търново: Винарска изба Драгошинов – с. Нацовци, намиращо се на 15 км от Велико Търново. Тук: как се правят уникални вина с опит и вдъхновение в двора на семейната къща в близост до Килифаревския манастир. Питайте за пелина! Винарна Ялово в едноименното село, също на 15 км от Старата престолнина, разположена в двора на старото училище, където ще научите тайните на винопроизводството и възраждането на вече почти изчезнали автентични български сортове. На занаятчийската уличка Самоводска чаршия във Велико Търново е Дегустационен център „Wine Tasting Center“, който със своя невероятен екип представя специална селекция от регионални вина на. В сърцето на Арбанашкото плато саНовите Лозя, непосредствено до Лясковския манастир – там открийте новия винен оазис, отдайте се на усещането за простор и свобода сред лозовите масиви. Изба Марян е само на 10 км от живописното възрожденско градче Елена, където в малката семейна винарна ще получите гостоприемство и специално отношение, съчетано с прекрасно вино и сладкодумни истории. Винарска изба Върбовка– безспорно ще ви заразят със своя ентусиазъм, позитивизъм и визия за българското вино, а за ваше удобство дегустациите на семейната винарна ще се провеждат във магнетичния вино магазин Vino Veritas Велико Търново.

🍇Варна: В ДеВина лозя и вино в местността Комлука (15 км от Варна) с гордост показват съвсем ново производство и уютна дегустационна с приказна гледка към лозята. В Шато Бошнаков в с. Езерово – на 10 км от Варна, ще научите как едни от най-богатите лозови насаждения в Североизточна България се превръщат във вино със страхотен потенциал. Винарна Присое е на 10 км от Варна непосредствено до природния феномен Побити камъни – тук е мястото където с много труд и постоянство младите специалисти съхраняват и развиват семейната традиция. Винарска изба Одесос – гр. Варна: не пропускайте нестандартната градска винарна, с неповторим почерк и стил, събрала опит от различни краища по света, пресъздаден във вина с подчертано тероарен характер. Винарска изба Варна е на 15 км от Варна в с. Генерал Кантарджиево – съвсем близо до морското крайбрежие Ви очакват много интересни вина, единствена по рода си технологична линия с гравитация и безценния опит на енолога на избата. Вино бар Варна Wineground Bottles&Beans е най-добрият по рода си, където Марин Атанасов – водещият сомелиер на България, предлага своя подбрана селекция от регионални вина и показва тяхната идентичност, както и специфични характеристики.

🍇Шумен-Провадия: Винарска изба „Царев брод“ – с. Царев Брод е на 5 км от Шумен, и в нея е събрат необятният винен свят. Ще откриете вина за всеки вкус – пенливи, ароматни и/или отлежели, от автентични български сортове, но има и десертни, всичко това съчетано с вкусна храна от местни производители и неизчерпаемо пролетно настроение. Салла Естейт в с. Блъсково е на 15 км от Провадия: тук посрещнат в най-новата част от модерния си комплекс, където е всичко необходимо за незабравимо вино преживяване и цялостно удоволствие за сетивата, както и безспорно вина с изключително внимание към детайла. Винарна „Жарава“ – носител на наградата за дебют от класацията ДиВино топ 50 за 2023 г., за първи път ще отвори врати в с. Ветрино, което е на 10 км от Провадия. Вилла „Овчарово“– с. Овчарово, намира се в непосредствена близост до Плиска и Велики Преслав – ще разберете как се прави забележително българско вино в земи съхранили в себе си хилядолетна история и традиции.

🍇Силистра-Тутракан: „Младенова изба“ е в китното дунавско градче Тутракан; избата имплементира във вината си максимално даденостите на тероара в близост до голямата река – преоткрийте ги с новата реколта. Винарска изба „Опрев“ е в с. Добротица, сравнително близо е до град Силистра и още по-близо до Резервата „Сребърна“ – в нея Ви очакват непокътната природа, гостоприемство и традиции, на които да се насладите с чаша вино в ръка, в уютната обстановка на къща за гости част от винарната. „Пинк Пеликан“ и Винарска изба „Кайнарджа“ – движещата сила и на двата проекта са братя Боян и Марио Боеви, които ще Ви очакват през уикенда на Фермерския базар в центъра на Силистра на пл. Свобода (в момента избата е в процес на ремонт и не е отворена за посещение!) Какво по хубаво място да вкусите от истинските дарове на добруджанските земи.

Всички локации можете да откриете лесно и да планирате своето вино пътешествие с обновената карта за вино туризъм в Североизточна България. Тя е резултат от сътрудничеството и ползотворната съвместна работа между производителите в района и желанието им да ви покажат огромния потенциал на местното производство на вино, в съчетание с много допълнителни туристически възможности, вкусна храна, богата история, разкошна природа. Картата е достъпна в специализирани магазини за българско вино, вино барове в София и туристическите информационни центрове във Варна, Велико Търново, Шумен, Русе, както и във всяка една локация част от проекта.

Съберете печатите в картата и станете Покорител на винения Североизток, като за най-запалените вино любители сме подготвили и награди, които скоро ще обявим на FB страницата ни. www.facebook.com/WINETOURBULGARIANORTHEAST/

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар