четвъртък, 16 май 2024 г.

Калина Михайлова от Шуменци с нова етнографска изложба - този път в румънския град Гюргево





Над 20 образци на народни костюми – наследство, образно казано, от „бабината ракла”, ще впише в поредно свое събитие педагожката Калина Михайлова от село Шуменци, Силистренско, която е носител на наградите „Пазител на традициите” и „Будител на съвремието”. Този път в Дома на пенсионерите жители на румънския град Гюргево ще имат възможност да се насладят на майсторството, вложено в традиционни български костюми. Експозицията си Калина, която е презвитера по православния канон, ще осъществи заедно със своя съпруг отец Михаил. Михайлова е бивш кмет на село Шуменци, а преди това е била и директор на местното училище, преди да бъде закрито.

Заслуга за част от колекцията – семейна реликва, имат нейни предци от две поколения назад в рода ѝ по майчина линии – българи преселници от Северна Добруджа, а друга са събирани една по една – закупувани, дарени и намирани на най-различни места, включително по сметищата в по-предишни години. Сред носиите има и екземпляри на по 100-140 години, и на практика те представляват истинско и непреходно културно наследство от цяла България.

Изложбата е своеобразно продължение на прояви в северната ни съседка – Букурещ, Кълъраш, Кирнодж, Бранещи и др., както и на изложби със същото съдържание, проведени в много български градове и села за събори и фестивали. Но, за отбелязване, веднъж и в Брюксел, през 2015 г. – тогава по покана Кристалина Георгиева, в качеството ѝ на еврокомисар. (Снимките с носиите са от изложбата в Кълъраш преди една година)

Няма коментари:

Публикуване на коментар