петък, 31 май 2024 г.

Творческа среща, откриване на паметна плоча и концерт за 130-ата година на хоровото изкуство в Силистра

Т

Творческа среща „130 години хорово изкуство в Силистра“ бе проведена на 30 май 2024 г. в зала 13 на Художествената галерия. Присъстващите получиха поздравление от община Силистра чрез заместник-кмета Стилиян Стойчев, който заяви, че общината винаги ще помага хоровото изкуство в Силистра, защото то заслужава да има своето продължение и развитие. Според някои съвременни програми, включително с възстановяване на детските формации в училищата, за което се откриват различни възможности. И всичко това в името на приемствеността между поколенията, която в момента е прекъсната по различни обективни и субективни причини.



Поздравителен адрес бе представен от името на областния управител Илиян Великов, както и от хорове от град Русе – „Св. Георги Победоносец“ при Младежкия дом в града, от град Свищов – „Янко Мустаков“ и от град Нови пазар – „Лира“, както и от тамошните читалища. Лично поздрав поднесе Марина Колева от Български хоров съюз, на който „Седянка“ е член от 1941 г. В петък, 31 май, от 17 ч. – ритуал по откриване на паметна плоча за годишнината на фасадата на сградата "Младежки дом". От 18 ч. – концерт в салона на Драматичния театър с участието на хорови формации от НЧ „Доростол“ и на хор – гост от град Сливен.

От името на Съюза на българските читалища Маргарита Любомирова – председател на НЧ „Доростол“, награди хор „Седянка“ със „Златна клонка“, а с медали дейци и хористи: Лидия Кулева – пианист и диригент, Иван Иванов – най-дългогодишен хорист на настоящия етап, Нина Димитрова – дългогодишен хорист и организатор на хора, Йордан Георгиев – хорист с творчески принос за опазване на музикалните традиции в Силистра, поздравление за Светла Колева - учител, в миналото също диригент на седенкари. Сред присъстващите не бяха и други адресати на наградата на БХС – диригентите Светлозар Христов, Антонина Колева и Димитър Боев, както и дългогодишните хористки Дарина Жекова и Надя Иванова.

Специални поздрави получи пианистката Ингеборг Нейова, която е родом от Видин, но повече от половин век е корепетитор и преподавател по пиано в Силистра, както и навършилата наскоро 30 години от създаването си от Група за стари градски песни „Златна есен“ с ръководител Йордан Здр. Георгиев. За съжаление, не успяха да се присъединят към участниците в празника и двама доайени на хоровото дело в Силистра – диригентите Стоян Чешмеджиев – родоначалник на славния Детски хор „Дунавски славеи“, просъществувал близо 30 години от 1964 до началото на 90-те години на миналия век, както и неговият последовател Любомир Павлов, който после е диригент и на „Седянка“. За „славеите“ също е намерено място в брошурата, но по материал от преди повече от четиридесет години.

Свои наблюдения по темата за хоровото изкуство сподели историкът, дългогодишен читалищен деятел и краевед Иван Занов – автор на изследване за Първия събор на хоровете от 1910 г. (негов тематичен материал е публикуван в специалната брошура, представена на участващите в тържеството). Доц. дфн Тодорка Георгиева от Филиал Силистра на Русенския университет  направи паралел между старобългарската литература, черковно-славянското слово и песнопенията от времето на Йоан Кукузел. Елена Делийска – дългогодишна хористка – преди в „Седянка“, сега в ГСГП „Златна есен“, сподели мили спомени от преди десетилетия, когато в основата на пеенето е била любовта към музиката, успешното участие в конкурси, възможността да се пътува в чужбина и пр.

Д-р Наталия Минчева – уредник в от Регионален исторически музей Силистра, която в своите книги за Добруджа представя и ролята на „Седянка“ като музикално дружество за запазването на българщината в Крайдунавска Добруджа в румънския период (1918-1940), напомни, че добре е да се пропускат годишнини на заслужили музиканти, като Пейчо Пеев (130 от рождението му), чиито наследници Лъчезар Пеев и Славин Пеев продължават неговото дело. В допълнение по тази тема – миналата година се навършиха 140 години от рождението на Петър Бояджиев – педагог, композитор и диригент, превърнал Силистра в музикален град.

В програмата още бе и поднасянето на венци и цветя на Паметника на песента в Дунавския парк, което е традиция за всеки празник на музиката в Силистра това да се случва на мястото, където на 23 май 400 туристи от Видин, Русе, Силистра и Тутракан пеят в първия хоров събор в България, за да има той вече 13 издания, а догодина да е наред и 115-ата година от прощъпулника. Представена бе пред аудиторията и брошура, посветена на хоровата годишнина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар