понеделник, 20 май 2024 г.

Смесен хор „Седянка“ се представи с разнообразна програма на фестивал за религиозна музика в Румъния

Десетина дни преди провеждането на най-голямото в Крайдунавска Добруджа за 2024 г. събитие, посветено на хоровата музика – празника „130 г. хорово изкуство в Силистра” (30-31 май), Силистренският Смесен хор „Седянка“, който е най-старата формация при НЧ „Доростол“, взе участие в Международен хоров фестивал в град Чернавода, Република Румъния. То бе резултат в изпълнение на покана от организаторите – едноименната община в северната ни съседка, която е първа по рода си от 2019 г. насам, макар че седенкари и преди това имат многобройни участие от 2008 година насам.

В настоящото издание на фестивала силистренци участваха само в раздел „Религиозна музика“, представяйки се с характерни за православието творби от български, руски и гръцки композитори. За разлика от тях хоровете от градовете Бузъу (Смесен хор „Междуморски равнини“), Констанца (Мъжки хор „Армония“ при митрополия „Томис“), Фетещи (забележителен Мъжки хор „Св. Андрей“ от монаси и свещеници) заявиха себе си предимно с песнопения на свои местни композитори. Освен България чрез „Седянка“ чуждестранното участие бе в лицето на Камерен женски полифоничен хор „Арпеджио“ от Рим (Италия) и впечатляващия със своето запомнящо се музициране 40-членен Смесен младежки хор от град Истанбул (Турция), воден от виден хоров лектор от Университета „Мармара“.

В делови порядък председателката на силистренското читалище Маргарита Любомирова и диригентката на хора Лидия Кулева благодариха на община Чернавода – организатор на фестивала, в лицето на заместник-кмета Шериф Чирджали, на диригента на хора домакин „И. Д. Киреску“ Мануел Баланика, както и на други лица, имащи заслуга за мащабната хорова проява. Участниците в нея бяха благословени от митрополит Теодосий – духовен водач на епархията със седалище Констанца, в чийто район е Чернавода – малък град, известен с едноименната АЕЦ и с един от първите най-дълги мостове в Европа, изграден в края на по-миналия век.
В своята реч, произнесена на финала на концерта в православен храм „Св.св. Константин и Елена“, Негово Високопреосвещенство благодари на всички за стойностната изява с песни на религиозна тематика, подчертавайки ролята на музиката на религиозна основа за духовното въздигане на всяка нация, както и за развитието на хоровото изкуство. А както е известно, с всички особености на съвремието ни, когато все повече елементите на забрава и пренебрежение ни изконни ценности, Силистра продължава да бъда една от столиците на хоровото пеене в България. Независимо от трудностите, съпътстващи съхранението и развитието на традициите.
На 30 май от 17,30 ч. в Художествена галерия Силистра е творческата среща на тема „130 г. хорово изкуство в Силистра” с участие на представители на институции от областта, Български хоров съюз (БХС), също на диригенти на хорови и певчески състави, учители по музика, хористи и музиканти корепетитори. Специална презентация ще предостави възможност на всички участници да се запознаят със снимков и словесен материал относно 130-годишната дейност на певческите състави в Силистра от последното десетилетия на по-миналия век до днес.
Ще стане дума и за необходимостта да се възстанови дейността на детски хор в най-големия град на област Силистра, за да има след прекъсването продължение на работата на някогашния Детски хор „Дунавски славеи“, създаден преди близо шест десетилетия, но за съжаление прекъснал своето съществуване в зората на настоящия век. Във форума са предвидени са поздравления към участниците от община Силистра – партньор в проявата, както и от гости – БХС, и от участници. Ще бъдат споделени добри практики. Ще има и музикални поздрави. В ход е подготовката на юбилеен вестник, посветен на годишнината на хоровото изкуство в Силистра, подобен на предишни издания.
На другия ден – 31 май 2024 г., в 17 ч. е откриването на паметна плоча, посветена на събитието, която ще бъде монтирана на фасадата на Младежкия дом с надпис: „130 години хорово изкуство в Силистра“/НЧ „Доростол-1870“, Смесен хор „Седянка“ – Силистра“. Час по-късно – в 18 ч., ще започне концертната програма в салона на Драматичен театър с участието на хорови и певчески състави. В периода 5-9 юни на Смесен хор „Седянка“ му предстои нова отговорна изява, след като след години на прекъсване се завърна в афиша с програма за Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – достойно есть”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар