вторник, 8 декември 2020 г.

Поетът и журналист Симеон Манолов - юбиляр на 80 години




Поетът и журналист - в. Силистренска трибуна - преди 1990 г., в. Порт Силистра, в. Спектър Силистра и Дръстър прес - в годините след т.нар. демократични промени, Симеон Манолов (на снимката е вторият отляво надясно със свои колеги) бе удостоен с наградата Плакет на областния управител на Силистра" по повод неговата 80-ата годишнина. Роден е на 7 декември 1940 г. в с. Български косуй, което след 1942 г. е с. Генерал Драганово, а от 1947 г. е познато под името Пожарево и се намира понастоящем в община Тутракан, област Силистра. 

В специалния за случая поздравителен адрес на представителя на държавната власт в област Силистра г-н Ивелин Статев се казва: Уважаеми г-н Манолов, поздравявам Ви с Вашата забележителна 80-а годишнина, изпълнена с труд, предизвикателства и много творчески търсения, реализирани пред обществеността. За съвременните поколения Вие оставате пример за дълголетна привързаност към професията и към поезията. Във Ваше лице добруджанци имаме автор на лирика, позната във всички краища на страната. Пожелавам Ви още много години на житейски стремеж към нови поетични творби, които да стигнат до Вашите почитатели. Честит юбилей и честит празник на всички близки и приятели, които споделят с Вас тържествения момент!.

Г-н Манолов е завършил СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология“. Освен като журналист е бил и на организационна работа, вкл. директор на Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра и на Държавния куклен театър в Силистра. Член на местното дружество на Съюз на българските писатели, а в миналото и на Съюз на българските журналисти - до него поздравителен адрес бе изпратен и от името на настоящия състав на дружеството в Силистра, на което е бил председател през 70-те и 80-те години на миналия век.

Носител е на орден Кирил и Методий” - I степен, както и на литературните награди „Златен клас” и „Стефан Калев” за цялостно творчество (2014). По повод Ден на народните будители през 2020 г. той бе сред носителите на наградата на кмета на община Силистра. Автор е на 6 стихосбирки, издадени в периода 1970-2014 г.




Няма коментари:

Публикуване на коментар