неделя, 27 декември 2020 г.

Нов православен храм бе осветен в дуловското село Черковна

Навръх Стефановден 2020 г. Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков освети заедно с отци от епархията новоизградения в дуловското село Черковна православен храм „Св. Архангел Михаил”. Ритуалът бе извършен  с участието на много миряни, сред които Донка Тодорова – председател на Църковно настоятелство към храма, както и на основни спомоществователи в лицето на Тодор Тодоров и Стефан Иванов, с присъствието на областния управител Ивелин Статев и др.

С откриването на църквата в селото, намиращо се между Алфатар и Дулово на главния път Силистра - Шумен православните обители (църкви, параклиси и манастири) в Доростолска епархия вече са над 50, като е предстоящо освещаването на нова в село Межден, а първа копка на бъдещ храм предстои в кв. „Деленки” между град Силистра и село Айдемир.

В малкото село живеят неголям брой християни (под 50 с прeхождащите от Дулово) и мюсюлмани представители на различни етнически групи, като турци, татари и роми, които въпреки различното си вероизповедание също стават съпричастни в градежа. Инициаторката на църквата в профила си във Фейсбук изреди още имена на институции и на хора, заслужили да бъдат споменати заради заслуги в целия процес – община Дулово, Исторически музей Дулово, кметство Черковна, Никола Попов, арх. Димитричка Ганчева, Г. Недков, Георги Атанасов, Марин Тодоров, Атанас Христов, Георги Христов, М. Георгиев, Цветана Цанова и др. Разбира се, и покойният вече дългогодишен доростолски митрополит Амвросий, с чиято благословия започва всичко до този момент.

Иначе историята е позната и от други населени места – в случая през 1903 г. в селото с много труд и дарения е изграден първият храм (за отбелязване - „от пръти и кал”), за да служи на хората до 70-те години на миналия век, когато „излиза от строя”. От онова време се пазят имената на Йордан Петров и на първия свещеник, служил до т.нар. румънски период, т.е. до 1916 г. – отец Димитър Стоянов. Храмът е обслужван на румънски език в периода до 1940 г., когато Южна Добруджа е възвърната към Отечеството България.

За да дойде 2008 г., когато г-жа Тодорова намира акта за собственост и започна одисеята за нов храм, продължила 12 години до реализацията на  мечтата отново в село Черковна да забие камбаната, останала без език и крита няколко години в избено помещение, за да не бъде открадната от незнайни похитители. Сега остава да се върнат и иконите, пратени в село Окорш още преди десетилетия, слава богу – по опис.

Според основния двигател и спомоществовател на храма – Тодор Тодоров, който е д-р по история, във времена като днешните имаме нужда от подобни средища на духовността за единение с бога, за да имаме в негово лице още една сигурна опора, благодарение на която да преодоляваме предизвикателствата на живота. 

За отношение към духовността – в случая към изграждането на най-новия храм в Доростолска епархия, а именно в село Черковна, Дуловско ("Св. Архангел Михаил"), специални грамоти от владиката Яков получиха сем. Тодорови (Тодор и Елица), сем. Тодорови (Тодор и Донка), сем. Недялкови (Димитър и Мария), сем. Делийски (Милен и Деяна), д-р Стефан Иванов, инж. Огнян Савянов, Никола Попов.

 

1 коментар:

  1. Донка Тодорова- Благодаря, за написаното и отразеното от днес по освещаването на храма.

    ОтговорИзтриване