вторник, 29 декември 2020 г.

В края на календарната 2020 г. да си спомним за…

Разлистваме последните дни от календара на 2020 г. – необичайна по своето съдържание, поради което ще я запомним с нейните „особености“, на които бяха подчинени думи като пандемия, дистанция, вирус, дезинфектанти, маска, ваксина. За поука или за съвет - ще стане ясно в близкото бъдеще, белязано от настъпилата т.нар. ера на Водолея, която се бе запътила към нас от години насам, за да ни вкара (уж) в нов „дневен ред“, чиито опорни точки тепърва ще научаваме. Независимо от странната и в някаква степен страшна високосна година, животът продължи, може би с по-бавни стъпки и вероятно с темп, който не ни допадаше, защото се наложи да пропускаме много от планираните си изяви, включително делнични прояви и  празнични изживявания.

Юбилеи проведоха в областта няколко културни и образователни институции – по 150 години отброиха от началото си Регионална библиотека Силистра и Народно читалище „Доростол“, които преди век и половина са били „едно цяло“; 170 г. чества Основно училище Св. св. Кирил и Методий в село Калипетрово, а съответно 80 и 15 години - Средно училище Никола Й. Вапцаров и Спортно училище Дръстър в Силистра. Своята 60-а годишнина отбеляза като град третото по големина населено място в областта – Дулово. Навършиха се и 60 години от откриването в Силистра на надгробна статуя на римлянка от Дуросторум, най-запазената по рода си от своето време. С няколко събития, вкл. с премиера на филм в 2 части бе отбелязана и 130-ата година на педагогическото образование в Силистра.

Юбилеи проведоха читалището в Гарван (150); 125 г. – НЧ „Н. Й. Вапцаров“ Дулово, 110 г. – читалището в Алеково, 100 г. – читалището в Поляна; 80 г. отбелязаха читалищата в Калипетрово, Сребърна, Главиница, Ситово (НЧ „Христо Смирненски“), Попина, Сокол, Стефан Караджа, Шуменци, Сокол, Межден; 75 г. – читалищата във Водно, Дичево, Босна; 15 г. – читалището в Бистра.

В повече от дузина градове и села в област Силистра бе отбелязана с различни събития 80-ата година от Крайовския договор, като сред „гвоздеите“ бяха 5 изложби, една конференция, една академична кръгла маса, творческа среща на автори и представяне на най-новата книга, свързана със случилото се в Южна Добруджа в периода 1913-1940 г. по повод румънската окупация на изконната българска земя.

Първата си  Научна конференция на тема „Съвременната българска историческа наука и българските извори за българската история“ проведе регистрираният през 2019 г. Институт за изучаване на богомилството и българската история „Линъс Брокит“ с инициатори от Силистра.

За пореден път РИОСВ Русе стана бенефициент по проект, в случая  на тема „Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в Поддържан резерват „Сребърна”, който от 2017 г. е със статут на „Биосферен парк”, един от 4-те в страната, защитили своето място като биопарк в ЮНЕСКО.

Силистренският филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев“ подписа Референдум за сътрудничество с Институт за мениджмънт и знание в Скопие от Република Северна Македония, с когото бе проведена, засега онлайн, международна конференция на преподаватели, студенти и докторанти.

Художествена галерия Силистра – в началото на годината, а Регионална библиотека Силистра – в самия й край, станаха съорганизатори и домакини на две уникални изложби – съответни на покани, вкл. за сватби и всякакви други събития, както и на новогодишни картички, събирани от 1968 г. насам. В допълнение картичка на пощальон от 1910 г. влезе в основата на новогодишното поздравление на електронен носител от страна на Областна администрация Силистра, което също се случва за пръв път като поклон пред активността на нашите предци от първото десетилетие на миналия век.

Силистренка родом, живееща в София и знаеща 7 езика, бе на обмяна на опит в Индия – това е Анна Тодорова, която е от известно силистренско семейство, свързало съдбата си с Печатница РИТТ – дъщеря е на сем. Теодора и Тошко Тодорови - и двамата инженери, издатели и общественици. Междувременно неповторимия и само български празник „Бабинден“ пресъздаде в Швейцария друг силистренец родом – фолклористът Димитър Богданов, заедно с други силистренци – певци и музиканти.

Френското медийно издание в интернет Le Vent Se Lève (www.lvsl.fr) публикува интервю със силистренката родом Павлина Чернева – американски икономист от български произход (дъщеря е на Румен и Искра Черневи, които също живеят в САЩ от 20 години), университетски преподавател, международно признат експерт и автор на научни разработки на английски език.

В Москва в тамошната „Масленица“ участваха по забележителен начин кукерите от НЧ „Родолюбие“ от село Айдемир, които са и съорганизатори на провеждания вече близо 50 години Празник на кукерите и маските, който е единствен по рода си в област Силистра и в Североизточна България..

И още световни изяви на силистренци: статия в „Ню Йорк Таймс“ публикува възпитаничката на Езиковата гимназия в Силистра Искра Филева, в момента асистент професор по философия в Университета на Колорадо в Боулдър“; материалът е по повод смъртта с хеликоптер на баскетболиста Коби Брайянт. Друг силистренец родом – проф. Йонко Кунчев, публикува книга за криминалистиката, каквото дисциплина преподава в родните университети.

Силистренецът родом Милен Иванов – възпитаник на езиковите гимназии в Силистра и в Русе, е основател и изпълнителен директор на CEO Angels Club (в момента у нас има 55 души като членове) – това е група от топ мениджъри и предприемачи, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании срещу дружествен дял с цел печалба.

Силистренка с русенска жилка е Тереза Николова (дъщеря е на познатите в града д-р Диана Бебенова-Николова и бизнесмена Кольо Николов), която в интервю за авторитетно списание сподели, че работи в Italdesign – едно от най-известните дизайнерски студия в автомобилния свят. От САЩ долетя вестта, че Самир Селимински, познато име в българския футбол, който има и кратка спирка в кариерата си в ОФК „Доростол 2011“ Силистра, а преди това е бил играч и в „Левски“ Главиница, печели с момичетата до 14 г. най-големия турнир в Лос Анджелис – „Лас Вегас къп“.

През годината следихме изявите на изявени певци, родом от Крайдунавска Добруджа, като Тита, Йордан Марков, Мая Нова, Йордан Йорданов от ВИГ „Фанданго“ – той стана рекламно лице на музикални инструменти и написа песни с чужди автори партньори, рок-групите от НЧ „Доростол“, водени от фронтмена им Иван Неделчев и др.; на китаристите от Китарен клуб „Акустик“ и на инструменталистите от Клуб „Амадеус“. 65 г. отпразнува оперният и оперетен певец Христо Сарафов, солист на Музикалния театър в София. Десетки изпълнители и състави, вкл. фолклорни, от Силистренския край участваха през годината в онлайн фестивали и спечелиха в тях различни награди.

Засега бе пропусната обаче 110-ата година на Събора на хоровете от крайдунавските градове, като честването заедно с 13-ото му издание остава за 2021 г. Дарение от пет диска със свои изпълнения на пиано дари ни силистренската библиотека младият виртуоз пианист Николай Маринов от Пловдив, който по линия на майка си е родом от Силистра.

„Кавалджията на планетата“, както наричат родения в Лудогорието, но израсъл в Добруджа музикант Теодосий Спасов, по покана на проф. Христо Пимпирев, ръководител на 28-та Българска антарктическа експедиция, бе включен в състава на групата, заедно с китариста Християн Цвятков (на снимката),  посетила ледения континент, информира National Geographic; така той стана първият българин солист, свирил на всички континенти.

Силистренският хотел „Дръстър“ стана първопроходник заедно с други 3 хотела в страната, за когото заработи…виртуален рецепционист на име „Ева“ – чрез мобилно устройство програмата помага в административните дейности, отговорности и услуги.

Годината е белязана и с многобройни социални дарения, благодарение на които някои от авторите им получиха и ярко обществено признание – най-голямото е от тях бе за бизнесмена Явор Георгиев – заради жестове на големи стойности към МБАЛ Силистра бе избран от ОбС Силистра за „почетен гражданин на Силистра“, други като него – признания от местния законодателен орган и от кмета на общината. Към всички тях „Благодарствен адрес“ изпрати и областния управител Ивелин Статев.

Отново представителят на държавната власт за областта награди с „Плакет“ двама журналисти юбиляри – 90-годишния Андрей Христов от Дулово и 80-годишния Симеон Манолов от Силистра. Отделно от тях 4-ма журналисти от Силистра и Тутракан – Енчо Енчев, Цветана Игнатова, Йордан Георгиев и Калина Грънчарова бяха удостоени с наградата „Златно перо“ от централата на Съюз на българските журналисти във връзка с техни юбилейни годишнини.

За отношение към духовността – в случая към изграждането на най-новия храм в Доростолска епархия, а именно в село Черковна, Дуловско, специални грамоти от владиката Яков получиха сем. Тодорови (Тодор и Елица), сем. Тодорови (Тодор и Донка), сем. Недялкови (Димитър и Мария), сем. Делийски (Милен и Деяна), д-р Стефан Иванов, инж. Огнян Савянов, Никола Попов.

Най-старият арменски храм в България, намиращ се в Силистра и носещ името на „Света Богородица“ („Сурп Аствадзадзи“), навърши 400 години, на което бе посветено специално събитие. В Доростолска епархия бяха проведени избори, като предложението за нов митрополит в лицето на епископ Яков, бе утвърдено от Светия синод на БПЦ. Изборите бяха проведени след кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий – почетен гражданин на Силистра, който бе начело на епархията от 2010 до 2020 г. Над 100 българи и румънци уважиха четвъртвековния юбилей на православния храм „Св. Георги Победоносец“ в село Шуменци, Тутраканско, част от Русенска епархия.

Събори и прояви от Тутракан, Сребърна и Кайнарджа влязоха в сайт за гастрономически и винени турове в България. За отбелязване - сред предложенията е и т.нар. гастрономически тур „Вкуси Златна Добруджа!“, включващ гурме преживявания и впечатления заедно с партньори отв Добричкия край.

На 20 юни Инициативен комитет с председател учителката пенсионерка Лилия Велчева, включващ живеещи на ул. „Генерал Скобелев“ №24, откри осъществената идея – източната фасада на жилищния блок да бъде изобразена с лика на генерал Михаил Скобелев (Белия генерал). Над 20 са вече реализирани подобни поръчки в крайдунавския град.

Юбилейни изложби в Художествена галерия Силистра: 90 г. на художника Илю Станчев (ретроспективна експозиция в негова памет по предложение на семейството му), 75-годишен юбилей на Йордан Кисьов и 60-годишнина на Вихрен Иванов.

Михаил Касабов – президент на БФС, и футболната легенда и първи вицепрезидент Емил Костадинов – българският екзекутор на „петлите“ в Париж през м. ноември 1993 г., гостуваха в Силистра за откриване на новата площадка за футбол с изкуствено покритие, изградена със средства по линия на международните футболни централи.

Навършиха се 135 години от началото на вестникарството в Силистренския край: на 24 септември 1885 г. стартира първият в Крайдунавска Добруджа вестник, наречен „Време“, за да изброим над 70 заглавия за изминалите десетилетия от старта на „пресата“.

Доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ е тазгодишният „Будител на нашето съвремие“ в номинацията на община Силистра, връчвана в навечерието на Ден на народните будители – 1 ноември.

В Силистра с още един повече станаха защитилите научна докторска степен, след като Светлана Ганчева, която е уредник в отдел „Археология“ при Регионален исторически музей Силистра, защити успешно приключи своята дисертация, посветена на римския период на Силистра, представена пред авторитетно жури, съставено от учени от различни институции.

Силистренци и дуловчани участваха в среща в София със световен гуру от Индия – Шри Шри Рави Шанкар, който е сред най-признатите лидери в сферата на йогата и медитацията.

Годината премина и под знака на борбата срещу преминаването на тирове през град Силистра - чрез протести на граждани и делови моменти в Областна администрация Силистра, община Силистра, чрез рейдове по министерства и специализирани структури на държавата, както и посредством публикации в медиите и в социалните мрежи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар