четвъртък, 31 декември 2020 г.

Сурвакницата - посестрима на българската боговица - едновременно лечител и закон

Денят на 31 декември - опашката на всяка отиваща си година, все още не е завил страхотно към нощта, последната за 2020 г. (за отбелязване пълнолунна, за да бъде изпъстрена над Силистра, ако не с друго, поне със заря, за да спазим поне частично половинвековна традиция).  И така, ще стигнем след потайната доба до първите петли, когато ще минем в следващата - 2021 г. 

За да влезем, повече виртуално, но ритуално, в ролята на сурвакари - възрастта на изпълнителите и на формата нямат значение, защото е важно наричането, пожеланието, заклинанието, внушението за бъдеще време. По възможност всеки благославя по различен начин - както му идва отвътре - от душата, ума и сърцето, дори в някаква степен и в зависимост от това какво е запомнил от детството си.   

Сурвакаме обикновено с познати текстове, които, който трябва, ще научи при необходимост, за да изненада когото смята за най-добре и да го уважи с благопожелателно потупване по гърбината в името на вечния рефрен "Амин", неповторимата мантра в молбата пред Бога и космическата сила! Е, и сурвакница е нужно да има човек под ръка, разбира се, тъй като с метлата не става. Макар и тя да е важен предмет в бита и обредите - предназначението ѝ е да помита ненужното и вредното, за да въдвори чистота в дома и във взаимоотношенията между хората!   

Сурвакницата е посестрима на уникалната българска дряновица – боговица (лечител и закон едновременно). С подобно значение са кривакът, куката (при кукерите), гегата – при овчарите (при тях и тоягата), бастунът при възрастните хора, сопата при всички други, имащи нужда от сигурност и опора. Реално тези „предмети” имат своята практичност във всекидневието, но са и български „неща”, завещани от древността със своето предназначение.


*** Сурва, сурва година, Весела Година, Златен клас на нива, Зелен грозд на лозе, Жълт мамул на леса, Червена ябълка в градина, Пълна къща с коприна, Живо-здраво догодина, Догодина до амина!

*** Сурва Весела Година! Да сте живи да сте здрави, всяко зло да ви забрави! Пълни шепи и хамбари, бели агнета в кошари! Руйно вино по мазите, мед и восък по пчелите! А на малките дечица -в джобовете по парица, да растат и таз година като ябълки в градина! Да живеят като братя всички хора по земята! Сурва весела година ,догодина до амина!

*** Сурва, весела година! Да сте живи, да сте здрави! Всеки работа да има! Всяко зло да ви забрави! Пълни шепи и хамбари, бели агнета в кошари! Нека всички земни дари да се трупат на камари!

*** Сурва, весела година догодина до амина. По Йордановден да има люта снеговита зима! По Гергьовден из нивята дъжд да напои житата! По Петровден благо слънце да погали всяко зрънце! Та Кръстовден да ни свари със препълнени хамбари! Сурва, весела година, догодина до амина!

*** Сурва, сурва година, Весела година, Златен клас на нива, Червена ябълка в градина, Жълт мамул в леса, Златен грозд на лоза, Пълна кошара с агнета ( стока ), Пълнна къща с деца, Да ви е честита новата година, До година, до амина.

*** Снежна, сурова година - да ни е честита! И от днеска до амина - радост до насита! Изобилен плод в градина, пшеница по ниви и в кошари близнета агнета игриви! Свежа пролет, здраво лято, плодовита есен, по горите, по полята и в дома ви - песен!

*** Хей другари сурвакари, нека вее януари - с пръчки дрянови в ръцете всички хора поздравете. Да са живи, да са здрави и децата им игриви. А на дядовци и баби, всички болни, слаби, пожелайте да здравеят, сто години да живеят!
*** Сурва весела година, да хилядите, където ходите, да имате здраве и добър живот! До година, до амина!

*** Сурва, сурва, година, весела плодна година! Голям клас на нива, червена ябълка в градина, жълт мамул на леса, едър грозд на лоза, пълни кошери със мед, малки пиленца навред! живо, здраво до година, догодина, до амина!

*** Сурва, сурва година здрава, здрава гърбина. Златен клас по нивята, сладък плод за децата. Живи, здрави до година, до година, до Амина!

*** Сурва, сурва година... Изгоря ни комина, къщата ни гърбуша снежна пряспа зарина, сняг покрил ни до гуша, че как да го изрина! Да е жива гърбина! Дай ни, бабо, от млина!

*** Сурва, сурва година, до година, до амина. Дай ми бабо (дядо) левчето, па си гледай кефчето...

*** Сурвака-вака, изпрати ме кака да ми дадеш паричка, да си купя халвичка! (В по-съвременен и комерсиален вариант: Сурвака-вака, изпрати ме кака да ми дадеш бонче, да си купя айфонче!).

Няма коментари:

Публикуване на коментар