петък, 4 декември 2020 г.

Фолклорист, приятел на Силистра, сменя...професията си

Преди 3,5 години в Силистра Клуб „Добруджа” при НЧ „Доростол” посрещна скъпи гости от Юго-източна България, пристигнали специално до нашия град от Тракия – става дума за група от Ямбол-Карнобат-Ивайловград, част от която бе популярният народен певец от Ямбол Георги Костов. После той записа участие и в поредното издание на фестивала Гозбите на Добруджа в Сребърна. Георги и негови партньори са посрещали неведнъж силистренските си приятели както на трапеза, така и на фолклорни събития.

На него свой репортаж тези дни посвети Диана кабел - профил във Фейсбук - филм, заснет в етнографския музей на певеца, където кипи усилена дейност зад стана, завещан от баба му. За да отговори на въпросите: Защо 35-годишен народен певец и фолклорист от Ямбол вместо да подготвя юбилейния си концерт тъче навуща и пояси? Творецът трябваше да отбележи своя 25-годишен юбилей на сцената на 24 ноември с голям концерт. Празничното събитие се отлага, но с какво запълва дните си той в навечерието на Коледа?

Защо българинът още през ноември започва да изработва автентични, платнени кукерски маски от възглавница и престилка? Защо мъжът, който е с родови корени от ямболското село Победа и от Източна Тракия – Одрин, Лозенград посвещава живота си на традициите?

Няма коментари:

Публикуване на коментар