вторник, 22 декември 2020 г.

В Силистра коринтски колони ще прославят личности от 20 века насам

В личния си профил във Фейсбук докторът на историческите науки Георги Атанасов - ръководител на Археологическата експозиция на Регионален исторически музей Силистра, който е автор на десетки книги и e дългогодишен общински съветник (вкл. в настоящия мандат на местния заканодателен орган), представи "Разяснение за доброжелатели относно мемориалната колонада на първостроителите на Дуросторум-Дръстър в Дунавския парк в Силистра".

И така: "Това не са колоните, които се "прожектират" в сайтовете, за които има идея да се поставят. Колоните ще бъдат коринтски с коринтски капители (истинската визия е на снимката). Защо коринтски? Защото коринтските капители са тотално доминиращи в римския и в римо-византийския Дуросторум. Към докладната записка (до ОбС Силистра) има приблизителна рисунка на мемориалните колони с коринтски капители. Те ще се отличават съвършено от този опит за пространствена дигитална възстановка, (тиражиран в интернет).

Колоните ще бъдат посветени на 8 забележителни първостроители на Дурусторум и Дръстър: император Траян, който е положил началото на Дуросторум през 106 г. (бел. ред.-известно е, че това става след победата му при Тропеум Траяни - на около 50 км от Силистра в Румъния се намира мемориален комплекс за тази битка между римляните и "варварите"); император Марк Аврелий, обявил Дуросторум за самоуправляващ се град (муниципиум); Флавий Аеций (бел. - наричан "последният истински римлянин", победил Атила) - най-забележителният в исторически план мъж, роден около 390 г. в Дуросторум; епископ Меркуриан, който е първият епископ на Дуросторум; кан Омуртаг - положил началото на средновековния "Дръстър"; цар Симеон Велики - спасил българската армия, а и царството, в Дръстър през 894-896 г.; патриарх Дамян - първи български патриарх; Доростолски светци-мъченици.

В продължение: прочее тази идея датира от 2006-2007 г. и е обсъждана в тогавашния Общински съвет (бел. ред.- по повод честването "1 900 години Силистра, проведено със специална програма, вкл. с гостуването на президента Георги Първанов - в оня период държавен глава на Република България), но нереализирано поради липса на средства (бел. ред.-имаше решение на ОбС Силистра за издигане край р. Дунав на 19-метрова колона с двуглав орел на върха й; друго решение даде път на 12-метров кръст на лобното място на един от доростолските мъченици, също на брега на реката, но и тази идея не бе осъществена)".

И още от Георги Атанасов: "Ще бъде изготвен подробен проект, ако ОбС Силистра излезе с положително становище по идеята, който ще бъде внесен за разглеждане в Министерството на културата и ще чака санкция от НИНКН/НИПК - Национален институт за паметниците на културата/...Без съмнение - "Дуросторум-Дръстър-Силистра" е град без аналог в културно-исторически план в България! А как сме го илюстрирали, с какви видими знаци?! Преди около 2 месеца Стефан Иванов от "Зърнени храни" ме запозна с идеята. Нанесени бяха корекции в историческия и в архитектурния планове, които още бъдат обсъждани!".



Няма коментари:

Публикуване на коментар