четвъртък, 3 декември 2020 г.

В Крайдунавска Добруджа четат онлайн стари вестници


На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ стартира в Силистра издаването на вестници, така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта. Словосъчетанието е в обръщение от 60-те години на миналия век и се приписва като идея на журналиста Любен Антонов от Русе, който е бил 45 години отговарящ за Силистра кореспондент.
Преди 10 години Дружество Силистра към СБЖ, Регионалната библиотека и Художествената галерия проведоха изложба, в която подредиха копия на първите страници на близо 80 вестника, излизали след 1885 г. и излизащи в региона в първото десетилетие на 21 в. Тогава тя бе съчетана с изложба за годишнината от създаването на Съюз на българските журналисти, гостувала в крайдунавския град.

Регионална библиотека „Партений Павлович” приключи дейностите по проект „Достойно минало – европейско бъдеще: 150 години библиотечно дело в Силистренския край”, по договор № РД-11-06-348/12.10.2020 г. с Министерство на културата. На сайта на библиотеката www.libsilistra.bg са публикувани три общественополезни краеведски бази данни с информация за местния периодичен печат до 1944 г., историческо развитие на етимологията на селищните имена в Силистренския край и 64 легенди и предания за региона. Те са предназначени за историци, краеведи, учители и ученици. Събраната информация ще подпомогне изследванията за Силистренския край и обучението по история. 

Някои от изданията от „онова време“, а и след него до 1940 г. са достъпни за преглед в сайта на Регионална библиотека Силистра, защото са уникална част от писменото културно-историческо наследство на град Силистра и на Добруджанския край. Оригиналите на настоящите документи се намират във фондовете на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в гр. София, библиотеката на Академията на Румъния в Букурещ и др.
Периодичните издания бяха издирени преди години, и впоследствие сканирани по проект „Историческа памет”.  Дейностите са продължени с проект „Силистра е-достъпна”. Електронното издание е реализирано по проект „Достойно минало – европейско бъдеще: 150 години библиотечно дело в Силистренския край”, по договор между Министерство на културата и Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра.
На сайта по повод осъществената инициатива четем: „Дигитална библиотека „Е-Силистра“ съдържа копия на съхраняваните в други библиотеки, архиви и музеи в България и Румъния вестници и списания, издадени в Крайдунавска Добруджа в периода 1885-1940 г. Дигиталната библиотека е предназначена за широк кръг български и чуждестранни потребители – историци, краеведи и изследователи, ученици и студенти, граждани.
След подписването на Крайовския мирен договор през 1940 г. между България и Румъния, с която Южна Добруджа се възвръща към България, румънската гражданска и военна администрация изнася почти всички архивни документални материали, както и повечето периодични издания, печатани в региона по това време.
Тази документална празнина създава много пречки както пред изследователите на периода на румънското управление, така и пред гражданите на Силистра и областта, свързани с всички области на живота (съдебна система, кадастър, граждански регистри т. н.).

Издирени и репродуцирани са периодични издания, издавани в Силистренска област в периода 1878-1940 г. Направен е обстоен прочит, библиографско описание и аналитична обработка, придружена с препоръчителни читателски анотации на набавените документи. Издаден е своден каталог „Документи и периодични издания 1878-1940 г.”.

Той съдържа библиографски описания на източниците и тяхното местонахождение, списък на набавените копия на вестници и списания, списък на липсващите периодични издания с неустановено местонахождение, списък на съкращенията, именен показалец, географски показалец, показалец на печатниците и др. Създадена е дигитална библиотека „Силистра е-достъпна”. В нея текущо се публикуват обработените дигитализирани периодични издания.


Копията са обработени чрез форматиране и компресиране в JPEG формат. Снимките са въведени в PDF/A файл (което позволява търсене по дума в документ), а достъпът е без ограничения до пълнотекстови масиви на вестници, списания, бюлетини, единични и юбилейни листове. Заглавията на периодичните издания са подредени в азбучен ред и са придружени с аналитично библиографско описание.

Мащабът на страниците може да бъде избран от потребителя. В документите може да бъде извършвано търсене по дума. Под формата на документи отделни броеве на периодични издания могат да бъдат изтегляни и принтирани“.

Преди години със съдействието на община Силистра местният държавен архив издаде сборника с автентични документи, известен като „Кондика на силистренската българска община 1870-1881 г.“. През септември 2013 г. в Регионална библиотека „Партений Павлович“ бе представена книгата „Силистра. Документи (1849-1900 г.)“ по материали, съхранявани в София. Идеята е на дългогодишния директор на библиотеката Лидия Димитрова, а реализацията е на доц. д-р Ружа Симеонова, директор на научния архив на БАН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар