сряда, 4 ноември 2020 г.

В Силистра откриваме читалищната библиотека в чест на юбилея от рождението на Сава Доброплодни

Пространството пред паметника на възрожденеца Сава Доброплодни избра НЧ „Доростол“ навръх 1 ноември 2020 г. – Ден на народните будители, за да отбележи 150-ата година на първото в Силистра читалище, наречено „Надежда“, и създадено по негова идея - на учителя и театрала, назован „Доброплодния“ (български превод на гръцкото прозвище „евкарпидис”, дадено му за постигнат висок успех по време на образованието му в Цариград).


На тържеството бе обявено, че на 1 декември т.г. предстои откриване на възстановената в читалището библиотека с читалня, за които бяха събрани над 3 000 книги само от дарения. Планираното тържество ще бъде посветено на забележителна годишнина – 200 години от рождението на „младото даскалче”, записало името си в историята на българското духовно възраждане. Специално за АРТ Силистра във Фейсбук за него материал тези дни написа дългогодишната библиотекарка и краеведка Димитрина Христова, която има две книги специално за библиотечното дело в Силистра 

Тя припомня, че преди 150 години, идвайки в Силистра като учител, Доброплодни заявява, „…че образование е необходимо не само на децата, но и на възрастните – мъже и жени. И че скоро в града трябва да се организира и читалище. Така говорел той на храмовия празник - Петровден, 29 юни 1870 г. На 1 септември с.г. читалището е факт“. И още за него същата авторка пише: „Доброплодни идва в Силистра като оформен педагог – новатор и изтъкнат културен деец“.

В биографичен план: родом е от Сливен, син е на даскал хаджи Илия и е възпитаник на неговото килийно училище. На 12 г. остава без баща и по-късно, подпомогнат от сливенските търговци, се озовава в Цариград. Негови съученици са много български патриоти, между които и Сава Г. Раковски.


Христова изследва неговия житейски път и установява, че е учителствал в  в Шумен (до 1859 г.), Сливен и Варна (до 1864 г.), Тулча (1864-1870) и от 1875 г. до Освобождението, както и в Добруджа (Силистра); Кюстенджа (1872 г.). В най-големия днешен град на Лудогорието – Шумен, където средното училище носи неговото име, той преобразува тогавашното училище в България в класно – за първи път в България, създава първото в страната девическо училище и организира честване деня на светите братя Кирил и Методий. Един от основателите е на първото читалище през 1856 г., в която година изнася и първото театрално представление в България (15 г. по-късно това се случва и Силистра, за което свидетелства паметна плоча в сграда срещу църквата в града).

Доброплодни е автор на две драми и на две комедии. Делегат е на Първия църковно-народен събор в Цариград през 1871 г., на който е избран първият български патриарх Антим I. Напуска Силистра през 1972 г. Постоянен член е на Българското книжовно дружество от 6 август 1884 г. Умира на 19 април 1884 г. в София.


Христова: „Особено ценна от историческа гледна точка е неговата автобиография с описание на случки, факти и спомени от богатия му жизнен път. Признателните силистренци тачат паметта и делото на Сава Доброплодни. През 1969 г. на бул. „Македония“ и ул. „Александър Стамболийски“ в града бе издигнат негов бюст-паметник на кръстовището. През 1972 г. с Указ на Народното събрание е присъдено неговото име на Драматичния театър в града“.

В допълнение: през 2014 г. след възстановяването на Държавен драматично-куклен театър Силистра името му е пропуснато. В момента с решение на ОбС Силистра на негово име e кръстена т.нар. творческа сцена Силистра, което в институционален порядък към момента не е актуално и би трябвало да бъде реализиран друг именуващ момент.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар