понеделник, 23 ноември 2020 г.

Паметник на американски президент в Крайдунавска Добруджа

В силистренското село Добротица, благодарение на собственика на Винарска изба "Опрев" - г-н Тодор Опрев, в България стана факт първият паметник на президент на САЩ, на когото България дължи своята цялост, както напоследък припомнят редица историци. На територията на Винарната, изградена с европейски средства, вкл. с Къща за гости, наскоро със семеен ритуал бе откриването на постамента от врачански камък с бюст на Томас Удроу Уилсън, президент на Страната на неограничените възможности в периода 1913-1921 г.  Автор на бюста е Петър Петров от Велико Търново, а на колоната - Валерий Марков от Силистра.

"Впечатлен съм от защитата на президента Уилсън на целостта на България преди 100 години по време на мирните преговори след Първата световна война, както и от това, че на него у нас има посветена само една паметна плоча; това ме предизвика да му направя паметник на семейна територия, което не изисква бюрократични преписки", заяви за ВЕРСИНАЖ бизнесменът, чийто род по една от фамилните линии идва от Брашов, Румъния, от края на 19 в. На своите предци той е посветил също паметник с надпис, разположен пред туристическата си придобивка.

В края на м. септември т.г. г-н Опрев бе сред поканените да участват в уникалната среща на автори на книги в Силистра, посветени на дейци от борбата за свободата на Добруджа, в качеството му на инициатор и меценат на книга за село Добротица, някога едно от големите населени места в община Ситово.

Според Уикипедиея: "Томас Удроу Уилсън (1856-1924) е 28-ят начело на САЩ. Преди да заеме президентския пост е бил губернатор на Ню Джърси, доктор е по история и политически науки. По време на двата си президентски мандата прави ефективно антитръстово антимонополно законодателство. Подкрепя даването на избирателни права на жените. 

Със закон намалява лихвата по кредитите за фермерите. Въвежда мерки за забрана на детския труд и закон за създаване на система за трудови обезщетения. Със закон повишава надниците и подобрява условията на труд за железопътните работници. Укрепва и разширява армията и флота, като събира за това средства чрез нов данък върху сградите и повишаване на данъка върху печалбата. 

На мирните преговори през 1919 г. като президент на САЩ Томас Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидиране на България като държава, вкл. разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран в Ньой. Лауреат е на Нобелова награда за мир за 1919 г.".


Няма коментари:

Публикуване на коментар