понеделник, 16 ноември 2020 г.

Известен DJ е родом силистренец, подобно на други певци, музиканти и хореографи


 Уикипедия: Мирослав Петков, по-известен като Mascota, e български музикант, продуцент и диджей. Роден е на 5 декември 1980 г. в Силистра. Още от 10-годишна възраст се увлича по музиката. Завършва Детска музикална школа в класа по флейта на Детелина Георгиева и ПГМТ „Владимир Комаров“. Дипломира се в Технически университет София със специалност "Машинен инженер".

Професионално като диджей стартира своята кариера през 2001 г. Тогава прави и своите първи стъпки в клубната музика, запален по трайбъл и тек хаус. Носител е на наградата "Диджей на годината за 2012 г." от awards.bg. През юли 2013 г. издава дебютното си парче „Under My Skin“ с вокалистката Веселина Попова. Има свой сайт: www.djmascota.com, както още профили в Туитър и Фейсбук. По негово признание за Версинаж в Силистра за последно е имал изява през м. август т.г.

В допълнение: В Силистра започнах в бар "Тойота" още през 1998 г., тогава бях с DJ Венко. Но не мога да кажа, че там съм научил много за тази професия, по-скоро там се запалих. Всичко продължи след това през 1999 година, когато се преместих в София. Не съм имал учител. Сам съм се развивал и учил.

В края на 80-те години на миналия век Силистра бе един от центровете, където се провеждаше конкурс за диджеи от Северна България - проявата имаше поне 3 издания в някогашния бар "Истър", тогава по идея на покойния вече диджей Косьо Гешев, който години по-късно е един от създателите на радио "Мелодия" заедно с бизнес дамата Бойка Кръстева. Любопитна подробност - една от престижните награди за победителите в тези конкурси бе правото да бъде диджей на следващите абитуриентски балове в Силистра - тогава поне 10 на брой, провеждани в тогавашния голям ресторант "България" - достатъчно много за добра заработка на хоронари за кратко време, отделно за престиж. 

От онова време все още е актуален не само в Силистра, но и в страната диджей Венко (със своя школа и последователи). От същия период е и някогашният диджей Пламен Бачков, който обаче премина в друг вид бизнес. В същия период години популярност набираха, а някои и още имат - в лицето на Красимир Иванов и Красимир Димитранов. Свое студио, но вече в сферата на музиката и видеото, има някогашният диджей Красимир Бонев. В момента в града работи цяла плеяда от млади диджеи, чийто репертоар е по вкуса на новата публика и потребители.

Понастоящем и други силистренци и добруджанци родом от Силистренския край са актуални в музикалния бизнес на национално и на международно нива: певците Йордан Марков, Божана Спасова (Трио Тринити" - началото бе в ТВ-формата Гласът на България"), Ели Раданова (нейната звезда изгря в ТВ-формата Мюзик айдъл, Христина Миленова - ТИТА (първоначално в Трио Сикстийн" в ТВ-формата Екс фактор), Елеонора Лонтова - отрасла в Силистра - майка силистренка (Трио „Ы”), Ивелина Димова - народна певица - солистка в Ансамбъл Филип Кутев и част от квартет ЮДИТ, и др. 

Примерно Йълдъз Ибрахимова - джаз прима - от години е в Турция, Христо Сарафов - оперен и оперетен певец в НМТ Стефан Македонски” в София, Мая Нова - гражданин на света - джаз певица и преподавател онлайн по музика, Стефка Евстатиева - оперна певица - след световната си кариера от години живее в Ню Йорк, сем. Лъчезар и Виолета Пеева, както и техният син Славин - оперни певци в Австрия. 

Както и музикантите: Теодосий Спасов - кавалджия на планетата, Петър Момчев - саксофонист, Антоний Георгиев-Тонто - пианист от Ахат, акордеонистът Стоян Дечев - солист в БНР, Васко Василев - цигулар с майка силистренка, Николай Маринов - пианист от Пловдив и студент в Лондон, с майка също силистренка, и др.

И още: някога, но вече много отдавна славата на родния край разнасяха по света народната певица от Алеково Димитрина Кунева, Васила Вълкова - народна певица от Калипетрово; в по-ново време - Георги Жеков - народен певец от Айдемир, и др. В танцовото изкуство също имаме в настоящия период известни дейци у нас и в чужбина - братята Владимир и Кирил Недеви - съответно ръководители на Ансамбъл Българани в София, и на Ансамбъл Ритъмът на Балканите в Букурещ; Димитър Богданов - самодеец фолклорист и хореограф в Швейцария, Виолета Иванова - създател на танцов ансамбъл в Англия, сем. Румяна и Стефан Жекови - Испания, и много други.

Списъкът може да бъде допълнен...

Няма коментари:

Публикуване на коментар