понеделник, 2 ноември 2020 г.

Скромно тържество за 150-ата година от първото читалище в Силистра

В Деня на народните будители – 1 ноември, представители на Народно читалище „Доростол“ Силистра честваха 150-ата година от основаването на първото в града читалище, наречено „Надежда“. Скромното тържество бе пред паметника на неговия основател Сава Доброплодни, който идва в града като главен учител. 

На 1 декември т.г. по повод 200-годишнината от рождението му ще бъде открита и осветена новосъздадената в читалището библиотека, тъй като в началото на дейността на духовната обител е стая с книги, където са провеждани и сказки на различни теми. Пред близо 30 настоящи читалищни дейци председателят на днешното читалище юбиляр Маргарита Любомирова разказа за прощъпулника, за развитието на дейностите и за актуалните в момента дейности.

А това са Ансамбъл за народни песни и танци с танцов състав, народен оркестър и народен хор; вокални групи за стари градски и за фолклорни песни; представителен смесен хор, балетен състав, школи и др.). Представени бяха поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов и от областния управител Ивелин Статев, както още от РЕКИЦ и Сдружение "Рицари на добрлото", още от някои от групите към читалището. 

Специален почетен знак на Съюза на народните читалище и Грамота за НЧ "Доростол" от Съюз на народните читалища. Грамоти и медали за активна читалищна дейност на Маргарита Любомирова, Йорданка Димова -
хоров диригент, Симеон Симеонов - хореограф, Петър Чернев - дългогодишен ръковидител на народиня оркестър.
Във връчването на наградите участваха Ростислав Павлов, Росен Лебедов, Недка Русева и други членове на настоятелството - колективен ръководен орган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар