сряда, 4 ноември 2020 г.

Журналистът Енчо Енчев сподели с колеги книгата си „На път за рая“

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов награди за Ден на будителя 2020 юбиляра Енчо Енчев – журналист, поет и писател, по повод неговата 85-а годишнина. В миналото той е бил 15 г. кореспондент на БТА за тогавашния окръг Силистра, а после и главен редактор на два силистренски вестника – „Силистренска трибуна“ – в известен период до 1991 г., и впоследствие на в. „Нова силистренска трибуна“. Председателствал е дружеството на СБЖ в Силистра – до 1999 г.


Навръх 1 ноември – Ден на народните будители, Енчев получи заедно с други трима свои колеги журналисти – също юбиляри, от Силистра (Йордан Георгиев и Цветана Игнатова) и от Тутракан (Калина Грънчарова) първата си голяма награда по журналистическа линия – почетна значка „Златно перо“. Тя бе утвърдена от ръководството на СБЖ с председател Снежана Тодорова, в чийто някогашен колективен управленски орган, наричан  Съюзен съвет, е членувал в няколко поредни мандата.

По време на мини тържеството за връчване на наградите юбилярът раздаде на присъстващите с приятелски жест екземпляри от последната си засега книга със стихове и поеми, озаглавена „На път за рая“, издадена преди 5 години, но непредставяна пред публика в Силистра. Енчо Енчев има издадени за 44 години общо десет книги – първата от тях е сборникът със стихове „Накрай света“ (1976 г.).

Eдна от тях e драмата „Зимен Великден“, играна в Драматичен театър Силистра в сезон 1987-1988 г. Най-популярни са обаче „Любопитна Силистра“ (1986 и 2002) – в съавторство с топ журналиста Любен Антонов – дългогодишен кореспондент на БНР, сборниците „Добруджанци се смеят“ и „Силистренска енциклопедия“ (2004 и 2008).


Няма коментари:

Публикуване на коментар