понеделник, 2 ноември 2020 г.

Женско Сдружение „Екатерина Каравелова“ приключи още един социален проект


От 20.07.2020 до 31.10.2020 г. Женско сдружение „Екатерина Каравелова” реализира проект, финансиран от Български фонд за жените във връзка с инициатива „Фонд за борба с насилието над жени в условията на COVID-19“. Организацията получи 3 489 лева , с които бяха подпомогнати  жени, пострадали от домашно насилие, както и техните деца, като им се осигуриха хранителни продукти, купони за обеди на ученици, адаптирани млека, памперси, лекарства. 

Извършени бяха тестове за COVID-19 на жени, нуждаещи се от спешно настаняване в Силистра в Кризисен център за пострадали от домашно насилие и трафик на хора.

За нуждите на служителите и потребителите на Кризисен център и Център за обществена подкрепа бяха осигурени предпазни маски за еднократна употреба, електронен термометър. Дете със 100% ТЕЛК и със сърдечно заболяване, и неговата майка, обект на домашно насилие, бяха транспортирани за лечение в гр.Варна. Осигурени са адаптирани млека и памперси на нуждаеща се майка с деца до 1 година.

С проекта бе постигнато намаляване на риска от зараза с COVID-19. Подкрепа на семейства от рискови групи за справяне в период на криза. Превенция на риска за отпадане на деца от образователната система, чрез заплащане на такси за детски градини.

Кризисният център разполага със свободни места поради завишените изисквания в процедурата по насочване и настаняване на пострадали, и необходимостта от провеждането на тестове за наличие на коронавирус.

В преходна къща „Резилианс”, която е иновативна социална услуга, и в която се настаняват потребители, чийто период за настаняване в Кризисен център е изтекъл, капацитетът в момента е пълен – настанени са 2 жени и 4 деца.

След началото на пандемията са се увеличили обажданията и търсещите консултативна услуга в Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра, като голяма част от клиентите търсят еднократно консултиране и насочване. Наблюдава се и увеличаване на случаите на деца в риск, по които работи Център за обществена подкрепа на територията на областта.

От Сдружението завяват: „Много бихме искали обикновените хора да знаят, че насилието не е решение на техните проблеми. В тази връзка нашите действия и успехи са насочени не само в пряката работа с потребители, а и към превенция.  През 2020 г. организацията създаде два документа – наръчниците „Аз не съм жертва” и „Агресията не е сила”, както и филм, разказващ истинската история на една жертва. Същите могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на организацията – www.ekaravelova.org“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар