четвъртък, 26 ноември 2020 г.

110 години ПМГ Силистра, 130 години педагогическо образование в Крайдунавска Добруджа

Силистренската ПМГ, носеща името на духовника и книжовника св. Климент Охридски (празникът в негова чест е на 25 ноември), навърши 110 години. За поредната славна дата в неговата история настоящата директорка Анелия Невска каза в словото си: "Завидно дълголетие, белязано не само с опит и традиция, но и с достойнство! Историята започва през 1910-1911г., когато Педагогическото училище прераства в Гимназия.(бел. ред.-създадено е 20 години по-рано и за него е построена специална сграда в стил късен виенски сецесион - днес архитeктурна емблема на града).

Приет е първият випуск в сградата на настоящата Художествена галерия. Новооткритата гимназия е наследник на богато обзаведените кабинети, библиотека и читалня. Устрем и патриотизъм са ръководното начало на силистренските гимназисти и техните учители.

Но кратък е спокойният живот на Гимназията. През следващите 30 години съществуването на училището зависи от войните и особено от военните действия в Добруджа. Докато е под румънска власт, тогава наричат училището наричаната „летяща гимназия“, се мести на свободна българска територия – Русе, Свищов, Ловеч и дори в Дряновския манастир. Когато за първи път през 1913 г. Гимназията е закрита от румънските власти, те предлагат на учители да подпишат споразумения, че са съгласни да станат румънски държавни служители. Никой не подписва.

След което будни и смели силистренци преминават тайно границата и уреждат с подкрепата на българското правителство Гимназията, заедно със своите учители и ученици да се прехвърли на свободна българска територия - Русе. Да дадеш урок по патриотизъм е примерът на учителя! Запазва се свещеното право, завещано от първоучителите – да пишем, четем и учим на родния език.

Учебната 1940-1941 е първата свободна учебна година за Гимназията (бел. ред.-веднага след възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България, в резултат на Крайовския договор). На 8.02.1941 г. Учителският съвет единодушно решава да приеме за патрон името на най-достойния от първоучителите – Свети Климент Охридски. Гимназията получава знаме от Министерството на просвещението, предадено чрез директора на побратимената Ловешка гимназия. Оттогава Училищното знаме с лика на Климент Охридски се предава от поколение на поколение, за да я има приемствеността, за да я има традицията, съхранила основните ценности като родолюбие, грижа и подкрепа.


Следват години на постоянно преименуване на Гимназията: Народна Смесена гимназия
Св. Климент Охридски, княз Симеон Търновски, Държавна смесена гимназия Св. Климент Охридски. През 1950 г. след обособяването на самостоятелно Педагогическо училище, Гимназията се превръща в Средно единно училище Климент Охридски. По-късно, през 1954 г., се сформира второ Средно единно училище Димитър Благоев. 1958г. двете училища получават статут политехнически. Десет години по-късно се обединяват в политехническа гимназия Климент Охридски. Същата година отваря врати новата сграда на училището – днешната сграда на ПМГ. През 1981 г. следва ново преименуване - Първо единно средно политехническо училище Климент Охридски. От 1985 г. отново е днешното наименование ПМГ „Климент Охридски“. Същата година Гимназията е наградена с почетен орден – „НРБ - първа степен“, като признание за изключителните успехи и тежкия исторически път на училището.

Няма стойностни неща, които се градят и постигат лесно. Историята на Гимназията е доказателство за това. Тя кара всеки от нас да се чувства горд, но и дълбоко замислен. Защо ли? Защото днес, ние, пишейки нашата история, повтаряме мечти и предизвикателства. Независимо от честите конюнктурни промени, които неизбежно пораждат проблемите във всяко време, главният двигател в училището са учителите, провокирани от своите ученици. Те съзнателно или интуитивно успяват да омаловажават съпътстващите ги проблеми, за да се фокусират върху най-важната задача - ученето.


Днес е модерно да се казва, че ученето през целия живот е умение на 21 век. За мен постоянното учене е присъщо за успешния човек, а в училище това важи с еднаква сила и за учителя, и за ученика. Успешният учител днес е учителят на бъдещето - мотивиран и мотивиращ, учещ и учащ се. А успешният ученик е реализиран щастлив човек. Т.е. успешният човек е щастливият човек и това е ценност валидна за миналото, настоящето и бъдещето.

Уважаеми колеги и ученици, скъпи приятели, приемете моите най-сърдечни пожелания по повод патронния празник и 110-годишнината на Гимназията! Малко ми е тъжно, че не можем да отбележим празника по-шумно и по-тържествено, но и в наше време има приоритети! С благодарност за труда Ви и респект пред успехите Ви! Бъдете здрави и добри, отговорни и щастливи! Честит празник!"

Символичното откриване на празничния ден е последвано от скромна церемония за връчване ежегодната стипендия за изявени ученици на името на Дачка Савова (общественик от близкото минало), учредена от нейните деца - синът проф. Любомир Пенев, който работи в БАН в София, и дъщерята - д-р Даниела Костадинова, доскорошен изпълнителен директор на МБАЛ Силистра, възпитаници на училището. Тази година наградата е за Божидар Димитров, Петър Петров и Николай Георгиев - материално стимулиране на изявите им в областта на математиката.

Наградени бяха и отличените ученици от втория училищен литературен конкурс „Споделени училищни мигове“, който през настоящата учебна година е посветен на 110-годишнината от началото на гимназиалното образование в Силистра. Чрез есетата си наградените Селин Ариф, Теодора Георгиева, Кара Тодорова и Владимир Атанасов споделят вълненията, изпълващи сърцата им, обобщенията за живота, че „децата са абстрактни и възприемат най-ефективно чрез споделен опит и общуване с онези, които са най-близки до светоусещането им“ и „паметните уроци на най-универсалния и чист език – този на обичта“.

В категорията за поезия Йоанна Михайлова и Преслав Петров разкриват емоциите на младия човек...от малкото тихо и светло градче, който „влезе плахо през вратата гимназиална“ и „спечели запознанства искрени и нежни“, както и неговите „желания за бъдещите наши начинания“. Наградите за отличените ученици в литературния конкурс се осигуряват от силистренеца Румен Чернев, сам автор на книги, който живее в САЩ, където бе дълги години учител, а в миналото - бизнесмен в Силистра в сферата на туризма.

Като част от инициативите, посветени на патронния празник на Гимназията, е и проведения бинарен урок на тема „Кодовете от древността“. В него си дават среща две науки – история и биология, в класната стая на IXв клас. Използвайки изследователски методи и нестандартни подходи, учениците достигат сами до фактите, анализират ги и ги обобщават.

А за да се демонстрират ученическите умения и за да се усети духът на Гимназията, учениците от ПМГ подготвиха презентация, в която може да се открие техният прочит на миналото, и погледът им към настоящето на Гимназията. И въпреки че празничният ден е един, дейностите и инициативите, посветени на годишнината от откриването на Гимназията, не приключват с него. Предстои издаване на две книги, посветени на ПМГ, откриване на изложба с творби на ученици и обмяна на идеи за иновативни практики и споделяне на добър педагогически опит.

Училищната общност на ПМГ „Св. Климент Охридски“ споделя празничните си вълнения с всички, които се вълнуват от живота на Гимназията, и изразява своята благодарност за сърдечните поздравления за празника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар