четвъртък, 26 ноември 2020 г.

Форматирано ли е поведението на участниците във "Фермата"

Не зная защо драгият зрител никога не запомня, че в подобни формати, като "Фермата", се случват много неща, но продуцентите избират за дейли епизода само това, което им върши работа, за да стане интересна "серия". Иначе "вътре" какво се изиграва знаят само те, благодарение на камерите. А това, че не всеки умее да се отпуска пред другите и да споделя лични неща, включително и стратегически, не е проблем нито на съфермерите, още по-малко на зрителя.

Малко множко ми идва пишещите във форумите да подозират всеки от участниците във формата в неискреност, преиграване и т.н. саморежисирано поведение. Едва ли е възможно човек на подобно място през цялото време да се самоподчинява на своята си "игра". 

Колкото до всичко друго: разни хора - разни идеали. Поколенческите модели на поведение и на общуване си личат - това е положението. Общо взето се вижда и разликата в познанието за историята и за света, но и това не е изненада - съвременните млади хора са много информирани, но малко знаещи и помнещи. Но пък шоуто общо взето се случва - има от всичко по малко, и най-вече...любов и омраза. И, разбира се, надежда за 100 хил. лева - да не забравяме за какво са се събрали тези всички разнолики по професия хора от малки и големи градове, че и от села - строител, пчеларка, пилот, актриса, гвардеец, търговка, винар, яхтена стюардеса, юристка, плеймейтка, фокусник и др. 

Тези хора имат различен социален статус, те не са на един акъл, имат нееднаква житейска съдба - май-май по продуцентска традиция най-често доста тежка и дори объркана, а това върши работа на авторите на сериите, за да стане заварката в "сценария" - според случая.

Много съдник, много нещо във Фейсбук, като клюкарник на света: безкрайно, дълго и упоително виртуално четене на "конско" по адрес на един или друг от фермаджиите, като че са непълнолетни, които се занимават с неприлични работи, неподходящи за възрастта им. Морализаторстването също е излишно, защото е перде пред собственото поведение на голяма част от коментиращите, още повече когато става дума за нещо, дето го "дават по телевизията".

Аз мисля, че това, което се случва във "Фермата", го има и в живота, дори и в по-драстични щрихи. Около нас има още по-разпасани мъже и съвсем непредпазливи за имиджа си жени (в днешно време в това отношеине възрастта няма значение, след като предишните 40 са днешните 50 и т.н.). Разбира се, на тези "дето им се иска, но не им стиска", броят е най-голям, подобно на мераклиите, които, както е известно, са повече дори и от китайците.

Независимо от примамката "100 хил. лева", повечето от участниците си изживяват един трудов летен планински лагер с елементи едновременно на психотерапия, на мазохистичен тренинг как да не общувам с хората, на безрецептна диета, на сексуално въздържание (изключвам заместителите МУ: въздишки, мокри погледи, приливи на ревност, масажи - вкл. на голо, прегръдки - уж за духовна подкрепа, и пр.).

А и работата е ясно - влизайки в ходобен формат става като във вица "Като съм се качила - съм се решила". Накрая един печелри стоте бона (я почерпи, а - не останалите или поне тези, които са го подкрепяли), но остават спомените и получените на тепсия уроци - кой ги взел предвид - добре, другите ще чакар други случаи, за да се научат как да оправят грешките си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар