сряда, 4 ноември 2020 г.

Георги Милков от в. 24 часа за забележителностите в Силистра

Фейсбук-профил на Георги Милков от в. 24 часа. Силистра е един малък духовен Йерусалим. Хиляди евреи от Израел, САЩ, Канада и дори Латинска Америка ходят на поклонение там заради гроба на Елиезер Папо - един от най-почитаните равини и учени в юдаизма. През 1828 г. равин Папо спасява града от холера по време на Руско-турската война, отделяйки здравите от болните, които са поставени под карантина. Но самият той се разболява и умира.

И до днес в Силистра има една част на града, която местните наричат Карантина. Елиезер Папо е почитан от евреите от цял свят заради кодекса му от норми за поведение във всекидневния живот - вкъщи, в обществото и в търговските дела. Едно от златните бизнес правила на силистренския равин гласи, че ако искаш да отвориш магазин някъде, трябва да наблюдаваш пешеходците от двете страни на улицата, защото потокът от хора никога не е равностоен. Магазин се отваря там, където минават повече хора.

Гробът на равин Папо е в оградено пространство близо да брега на Дунав. Там е построено и микве - басейн за ритуално изкъпване с дъждовна вода, чиято първа тухла е поставена навремето от главния сефарадски равин на Израел Мордехай Елиау. Поклонниците, които идват от далеч, прекарват в молитви на гроба на равин Папо и оставят бележки с молби като на Стената на плача. Това свещено за юдаизма място се пази от Аврам Леви - последният евреин на Силистра.

Християните в града се събират в красивия митрополитски храм “Св. апостоли Петър и Павел” - толкова богат на свети мощи, че малко други църкви в България могат да се мерят с него. Това се дължи на ревността на местния отец Добри Чаков, който неуморно гради храмове из цялата Доростолска епархия.

В Силистра живеят и много мюсюлмани, които имат своята нова джамия, но аз избрах да снимам старата Куршумлу джамия от XVII в., обявена за паметник на културата. Силистра наистина е малък духовен Йерусалим и изпитвам неудобство, че като българин едва сега отидох и открих за себе си този прекрасен град.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар