понеделник, 17 юни 2019 г.

Славен Бг-генерал на пано в Силистра

Славният български генерал Иван Колев - героят на Добруджа в първата световна война, на когото е кръстена улица в Силистра, изгрява r на пано на стена, намираща се на ул. "Ал. Стамболийски" в крайдунавския град. Представлява: "Мъж в мундир. Орден. Българския трикольор". Паното е частна поръчка. На 2 септември 1916 г. Трета българска армия настъпва в Добруджа, която вече три години е владение на Румъния. Генералът убеждава висшето командване, че със своята маневреност и възможност за внезапни атаки конницата може да има решаваща роля в сраженията из добружданските полета - припомня историкът Радослав Симеонов от музея в Добрич.

www.epicenter.bgГенерал Колев е сред бележитите личности, които бесарабските българи дават на старото отечество. Роден е през 1863 г. в с. Бановка, на 25 км източно от  Болград, средището на българите в Бесарабия, където завършва прочутата едноименна гимназия. 

Избухва Сръбско-българската война и Иван се записва като доброволец в Ученическия легион. През януари 1886 г. постъпва във Военното училище - завършва го с отличие и началниците му предлагат престижно разпределение в артилерията. Но той отсича: „Ако не бъда зачислен в конницата, хич и няма да служа - ще се уволня.“ Така поручик Колев е изпратен в Трети конен полк. На 29 години успешно полага изпитите във Военната академия в Торино (Италия), която е сред най-престижните в Европа. Там се подготвяли генералщабни офицери с перспектива за висока кариера и годишно приемали само по 45 души.

Иван Колев е сред десетте български генерали, които са завършили торинската Военна академия. След дипломирането си веднага е назначен за старши адютант на Софийската пехотна дивизия. От май 1902 до ноември 1912 г. кариерата му е свързана с Лейбгвардейския конен полк - той на два пъти го оглавява.

Няма коментари:

Публикуване на коментар