понеделник, 17 юни 2019 г.

Тържество за златна и диамантена сватби в силистренското село Шуменци

Снимки: Тамара Спасова - в. "Напредък" - град Тутракан

Неделна юнска мараня в село Шуменци. Дни след „Възнесение Господне“. Ден преди празника св. Дух. Пътеката към православен храм „Св. Георги Победоносец“, изграден през 1995 г., е очертана с клонки от орехова шума – своеобразни огнени езици със защитна функция за здраве и плодородие. 

По тях стъпват бавно и тържествено 7 двойки християни, които тази година участват в третото издание на ритуала „Брачно дълголетие“ – една идея на кметицата на селото Калина Михайлова – изявен радетел на фолклористиката и етнографията. И тази година се провежда специален празник за семейства, преживели заедно 50 и повече години.

Празнуващите т.нар. „златна сватба“ са Костадин и Друмка Йорданови; д-р Димитър и Иванка Иванови; Васил и Петранка Якимови; Йордан и Стефана Раеви, а „диамантена“ отбелязват Иван и Радка Димитрови; Никола и Петранка Якимови; Шефкъ и Афизе Алиосман,  както и Тодор и Мария Георгиеви от Силистра.

В духа на християнската традиция отец Михаил от Русенска епархия благослови в храма пред брачните корони двойките, отзовали се на поканата да станат част от уникалния ритуал в името на сговора и дълголетието. В него се включиха хора от три населени места и представители на различни професии, сред които акушер-гинеколог, учител, директор на предприятия, книжарка, селскостопански дейци и др. Всички те трепетно съпреживяваха всеки момент от сценария на организаторите.
 
Следва обща снимка – първо в храма, после и на площада на селото – за личен спомен и за фамилния архив, разбира се, на първо време и за социалните мрежи. По-нататък е кратката разходка по бяла пътека, този път обсипана с цветя, завършваща с арка, през която „младоженците“ преминават. Звучи Менделсон. За повечето от участниците в ритуала случващото се е неповторимо, тъй като в своето време преди 50-60 години в други условия те не са имали своя шеметен миг на внимание.

В онези години не винаги е било възможно сватбите да бъдат толкова тържествени. За тези трудни години си спомнят някои от тях: „Дойдоха да ме искат от татко, притеснявах се, гостите женовари също, но се взехме и ето толкова години сме заедно“; „Сватбеното тържество бе на газени лампи – в нашето село нямаше тогава ток, а музиката бе една гъдулка“ и т.н.

И ето, ритуалът започва – всяка „младоженка“ е с венче на главата, а „младоженците“ – с цвете на ревера, както и с китка здравец в ръка. Г-жа Михайлова като представител на властта си влиза в ролята и реди свидни думи по адрес на юбилярите: „Във вашия живот сте се убедили, че изтеклата вода от извора не се връща назад, че дните на човешкия живот са неповторими. Колкото и силно да е миналото, днешният ден е по-силен от вчерашния. Нужни са неизгасваща обич и топлина. На младите при венчавка пожелаваме дълъг и щастлив семеен живот, а когато след 50 и след 60 години с посребрени вече коси отпразнуват своите златни и по-нататък още по-ценни сватби, нека с открити чела се обърнете един към друг и кажете „Живяхме в мир и разбирателство, отгледахме достойни чеда“.

Мили семейства, мисля че в този ден можете спокойно да се обърнете един към друг и да кажете тези думи. Сърдечно ви поздравявам в този юбилеен ден. желая ви още много щастливи мигове в живота. По случай този юбилеен ден сме съставили актове за юбилейно честване, наречени от нас с философското съдържание „Удостоверение за търпимост“! Честито!“. 

Младоженците полагат подписи и получават аранжирани свои снимки с юбилеен надпис. Следва юбилейна наздравица с шампанско, захранване с питка с мед, празнична торта, брачна целувка („Горчиво“!) и хоро. Сред финалните моменти е и символичното предаване на брачния огън на специалните гости – младото сем. Атанасови.

Всяка от двойките юбиляри получи по екземпляр от книгата „Съхранена памет. Спомени на съвременници“, излязла по повод 75-ата година от Крайовската спогодба. А за домакините в лицето на сем. Калина и Михаил Михайлови – иконата „Доростолски мъченици“ в знак на благодарност за провежданата с толкова любов инициатива, която радва не само участниците в ритуала „Брачно дълголетие“, но и всички присъстващи, сред които и роднини на юбилярите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар