петък, 7 юни 2019 г.

Пореден ритуал „Брачно дълголетие“ в село Шуменци


Пореден ритуал „Брачно дълголетие“ предстои на 16 юни т.г. в силистренското село Шуменци – една идея на кметицата на селото Калина Михайлова – изявен радетел на фолклористиката и етнографията. Тази година ще бъдат чествани нови „двойки“, преживели заедно 50 и повече години.

Това са празнуващите т.нар. „златна сватба“ Костадин и Друмка Йорданови; д-р Димитър и Иванка Иванови; Васил и Петранка Якимови; Йордан и Стефана Раеви, а „диамантена“ ще имат честта да отбележат Иван и Радка Димитрови; Никола и Петранка Якимови; Шефкъ и Афизе Алиосман, както и специалните гости на тържеството – Тодор и Мария Георгиеви от Силистра, които вече бяха уважени по подобаващ начин от кмета д-р Юлиян Найденов в средата на м. януари т.г.  


За трети път в намиращото се край Тутракан село ще има подобно събитие, което е без аналог в Крайдунавска Добруджа. Репортерски спомен от първата по рода си проява през 20116 г.: „Пред служителките по обредните дейности в Община Тутракан златните брачни двойки казаха „Да” за следващите семейни години, подписвайки „Акт за юбилейно честване“, наречен още „Удостоверение за търпимост“. „Горчиво!”, чаша шампанско и захранване с питка присъстваха също в ритуала, създаден специално за празненството“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар