вторник, 24 юли 2018 г.

Силистренци на ДУНАВСКИ ФЕСТИВАЛ в германския град Улм


По покана на ILEU - Институт за виртуално и реално обучение в образованието за възрастни в университета в Улм, петима представители на силистренската неформална група „Няма невъзможни неща-3Н”, взеха участие в 11-ия Международен дунавски фестивал в гр. Улм/Нов Улм, Германия. 

Заедно със партньори от Австрия, Унгария, Словакия, Румъния, Босна и Херцеговина, Молдова, Словения, Сърбия те се включиха в Международната конференция „Нематериалното културно наследство в Дунавската зона - национална активност или принос към европейската идентичност”, в изложбата на български хлебни изделия, в традиционната „Закуска на моста”, на която чрез хляба домакини и гости са имали възможност да се запознаят с националните традиции, култура и дейността на различните държавни и неправителствени организации, участвали в проекта „Хлябът свързва”. 

В дните на фестивала нашите представители са демонстрирали майсторлъка на българката в приготвянето на различни баници, пити, мекици. На гала вечерята  е представен танцовият етюд „От жътвата до хляба Добруджански”, събирайки овациите на разнородната публика, включила се ентусиазирано в последвалото български характерен танц „Данец”. 

На голямата трапеза на „Закуската на моста”,с пъстрите български народни носии; с вкусните баници, пити и сладкиши; с ароматната българска роза, и с много настроение и българска музика, силистренци са били едни от най-атрактивните и снимани участници. Сърцето на Дунавския фестивал е разноцветният базар на държавите по р. Дунав – творчески изкуства и занаяти – концерти, танци, представяне на книги и автори, сувенири, бижута и разбира се много немска бира и наденички. 

Кулминацията на фестивала е традиционната заря в средата на р. Дунав, събрала хиляди хора на двата бряга на реката. В дните на фестивала добруджанци са осъществили вълнуващи срещи, намерили са нови партньори и много приятели, за да съхранят  
в сърцата си прекрасни и трайни спомени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар