вторник, 31 юли 2018 г.

Силистренският младежки дом навършва 40 години


Младежки дом Силистра (1978)

Сградата на Младежки дом Силистра е изградена в периода 1972-1978 г. в рамките на ДКМС с тогавашни първи секретари Атанас Киров и Георги Вълев. Архитект:  проф. д-р архитект Стефан Стефанов Попов, един от най-изтъкнатите български архитекти за всички времена, родом от село Садина, Лудогорието

Открита е в края на 1978 г. с пръв директор Лидия Димитрова и последващи Димитър Стойчев, Румен Маречков, Любомир Добрев, Валентин Стоянов, Снежана Костова, Йордан Георгиев, Веселин Ников, Митко Костадинов и др. 

В продължение на няколко години Домът носи името на младия поет и антифашист от Силистра Илия Ачков-Илюша, на който е кръстен в чест на десетата година от откриването му. Автор на проекта е арх. Стефан Попов от София, който тогава е част от екипа на силистренската „Проектантска организация“. Инвеститор е Комитетът за младежта и спорта, а изпълнител на проекта е Строително-монтажен комбинат Силистра. За място на Дома е направен избор от три предложения, за да бъде построен в крайна сметка на ул. „Симеон Велики“ (тогава „Георги Димитров“)

Общата стойност на сградата от 5 хил. кв м. застроена площ, е 1,2 млн. лева. За обзавеждане са отпуснати 120 хил. лева от ЦК на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз). За изграждането на Младежкия дом са дадени над 70 хил. човекочаса доброволен труд от работници, студенти и ученици. В дискотеката на дома са посрещнати за пет години повече от 200 делегации от бившите социалистически страни. 

В продължение на години Младежки дом Силистра дели помещения с колективи от Народно читалище „Доростол“; с ансамблите „Добруджа“, „Силистра“ и „Добруджанче“, както и със Смесен хор „Седянка“. По-късно в него се помещават Центърът за работа с деца и Превантивно-информационният център. През 80-те години в сградата е била и най-посещавата дискотека в града, наречена Младост“, посрещала и множество гости от побратимените градове на Силистра от Русия, Украйна, Полша, ГДР и др. страни.

В продължение на 20 години в него бе и Къща „Ритуал“, в която се сключваха граждански бракове и се провеждаха различни тържества. Навремето е имало място за изложби на ТНТМ (Техническо и научно творчество на младежта) и на Бригадирски щаб Силистра. В подземието на сградата са стрелбището, където тренират стрелците от СК „Снайпер 92“, както и съставите на Рок клуб „Силистар“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар