четвъртък, 26 юли 2018 г.

Силистренец родом представи пред връстници училището си в Бостън

В Езиков център "Александър Линк" роденият в Силистра, но живеещ и учещ в САЩ Никола, внук на просветния деец и общественик Красимир Коев, син на дъщеря му Петя Коева, представи пред ученици и учители  в крайдунавския град училището, в което учи (Boston University Academy), както и някои особености при приема в университетите в град Бостън. 
За проявата г-н Коев разказа и в профила си във Фейсбук: "Никола е от 15 години в Бостън, роден е в Силистра, не е учил в българско училище, български език говори само с родителите си вкъщи. Но презентацията, която направи беше на неговия роден език. И това ме прави горд! Радвам се и за това, че учи в толкова престижно училище!". Повече подробности има в профила АРТ Силистра.

Гимназията е към Бостънския университет, който е сред най-добрите в САЩ. Основана е през 1993 г. и е разположена на територията на университета. Ученици са 193 при 12 среден брой ученици в паралелка. Съотношението ученици - учители е 9:1. Обучението и таксите за периода 2017-2018 г. - 43 130 щатски долара. Всеки трети от студентите получава финансова помощ (средно по 26 778 щатски долара), основана на нуждите. Средният доход на семействата, които получават финансова помощ, е 152 521 долара.
В 11 и в 12 клас почти всички предмети са избираеми. Може да избереш органична химия, компютърно програмиране, психология и много други, както и да изучаваш съвременен език по избор от 40 езика по света. Гимназията осигурява възможности за спорт. Може да избираш и участие в клубове и кръжоци - фотография, роботика, хор, джаз, театър, изобразително изкуство и пр. Учениците от Гимназията трябва да положат 80 часа доброволчески труд в помощ на нуждаещи се и в обществена полза.
Срещата стана възможна благодарение на съдействието на Кремена Радоева и Рени Лазарова от ЕГ, на Грета Михалева от ПМГ, както и домакинството на Езиков център "Алескандър Линк". 
Петя Коева-Добрева: "Благодаря ви много, мили приятели, за сърдечността и искрената радост, с която ни посрещате. Много се вълнуваме при всяко идване тук и се подготвяме и говорим за това поне половин година предварително".

Няма коментари:

Публикуване на коментар